Ни сигуран посао по завршетку студија младима очигледно није довољан мотив да се упишу на поједине факултете, на којима ће, по свему судећи, и након другог уписног рока остати полупразни амфитеатри.

Рок за подношење пријава у другом уписном року на факултетима оба јавна универзитета у Републици Српској истекао је у петак. Иако су располагали и са 1.072 слободна мјеста на буџету, да би подијелили што више индекса, ипак ће морати да сачекају трећу срећу.

Продекан за наставу на Рударском факултету у Приједору Свјетлана Средић рекла је за “Глас Српске” да други рок и није баш испунио очекивања те да се надају да ће у трећем уписати још неколико бруцоша.

– И након два рока остаје нам слободних 14 мјеста. У другом року стигле су нам четири пријаве. Ако реално сагледамо ситуацију, ово је глобални проблем, прије свега демографски, јер све је мање свршених средњошколаца, тако да не можемо ни ми очекивати више. Оно што помало зачуђује јесте да млади не желе да се уписују на техничке факултете, иако се по завршетку одмах могу запослити. Предузећа која се баве рударством, геологијом, обраћају нам се и стално траже инжењере, а млади, из неких само њима познатих разлога, не уписују се на техничке факултете – рекла је Средићева.

Много боља ситуација није ни на бањалучком Технолошком факултету, гдје се у петак до 14 часова пријавило пет кандидата.

– Од укупног броја пријавила су се три кандидата на студијски програм текстилно инжењерство те по један на програм прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије и графичко инжењерство – рекли су у Студентској служби овог факултета, додавши да је лани у другом року било неколико пријава више.

На Универзитету у Источном Сарајеву кажу да су очекивања донекле испуњена, с обзиром на то да је у вријеме нашег позива, пред сами истек рока за пријаве, било укупно 166 пријављених кандидата.

– Имајући у виду да се прошле године у другом року пријавио 141 кандидат, ово је благо повећање. Пројектовали смо да бисмо у најбољем случају могли имати око 200 кандидата, тако да је ово задовољавајуће. Надамо се да ће се највећи број пријављених кандидата и уписати на жељени факултет – рекао је за “Глас” проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић.

Он је додао да ће свакако и након другог рока на већини факултета остати по неколико слободних и буџетских мјеста те да ће Универзитет свакако организовати и трећи рок.

Пријемни испит

Пријемни испит на факултетима оба јавна универзитета заказан је за понедјељак. На Академији умјетности у Бањалуци полагање пријемног испита у другом року траје од 5. до 9. септембра.