Одборници градског парламента су, на јучерашњој 12.редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево, усвојили Одлуку и Извјештај о извршењу буџета града Источно Сарајево за првих шест мјесеци 2022. године, али предложени ребаланс од 15.325.165 КМ који је повећан у односу на Нацрт ребаланса за 290.000 КМ, није подржан.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је жаљење што опозиција није наставила тренд једногласне подршке, иако је половина амандмана, које су одборници опозиције предложили, усвојена.

  • Трудили смо се да, на најбољи могући начин, реализујемо буџет који ће, када добијемо идуће седмице 800.000 КМ за спомен – комплекс, бити највећи буџет откад Град постоји то јесте износиће 16.100.000 КМ. Градска управа ће наставити да функционише у овом мјесецу сасвим регуларно. За све кориснике смо обезбиједили више средстава него претходне године. Мислим да тиме показујемо демократски однос према граду, а не политикански. Драго ми је да су одборници договорили тематску сједницу Скупштине града по питању стања у предузећу „Мофас“. Наравно, ми ћемо се заједно са руководством тог, као и предузећа „ДИГИС“, припремити за поменуту сједницу – истакао је он.

Градоначелник Ћосић је најавио подршку медијима, првенствено РТВИС.

  • Ми се трудимо да у највећем износу подржавамо градску радио – телевизију Источно Сарајево и она ће сигурно у овој години износити између 350.000 и 370.000 КМ, што је више у односу на првобитни план. Међутим, као град ИС који окупља 65.000 људи, имамо обавезу да сарађујемо и са другим медијским сервисима. То чинимо зато што сматрамо да је комерцијало пословање медија условљено принципом одобравања финансијских средстава за узврат одређених промотивних сегмената везаних за Град – образложио је он.

Према ријечима градоначелника Љубише Ћосића, ове године планирано је издвајање више средстава за невладине организације.

  • Још није донесена одлука о расподјели јавних средстава по основу јавног позива за невладине организације. У сваком случају исти је завршен и ове године ће бити више средстава него прошле године за тај сектор. Постоји Правилник о бодовању невладиних организација и Комисија те се средства увијек одобравају онима који се уредно пријаве и испуне критеријуме. Градска управа је транспарентна, тако да ће бити могућ увид у називе организације којима су одобрена средства – нагласио је Ћосић.

Против усвајања ребаланса буџета гласали су одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, а у име Клуба одборника СДС-а Предраг Шаровић изнио је разлоге.

  • На прошлој сједници је био само Приједлог буџета, а за ову смо припремили амандмане, који нису испоштовани у потпуности и такав буџет нисмо могли да подржимо. Опозиција је показала да је овај пут јединствена. Имали смо примједбу на ставку која се односи на непрофитне организације. Средства за тај сектор повећана су са 35.000 на 70.000 КМ, иако на територији Града постоји неколико непрофитних организација – казао је Шаровић.

Испред Клуба одборника ДНС-а Марко Кубатлија навео је да су највећу замјерку имали на предвиђена средства у области спорта.

  • Никада ниједан градоначелник није давао новац спортским удружењима из Бијељине или Бањалуке, а знамо да на простору града ИС има знатан број спортких удружења. То је један од разлога зашто ДНС није подржао ребаланс буџета – рекао је Кубатлија.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су информацију о функционисању јавних комуналних предузећа, одржавању чистоће и управљању отпадом на подручју града за 2021/22. годину. Предсједник скупштине Бранко Короман подсјетио је да постојеће двије активне депоније треба довести у одговарајуће стање.

  • Још од прошле године проблем представљају депоније у Крупачким стијенама и на Палама. Градоначелник је на самој сједници дао информацију да би се могло издвојити око 200.000 КМ како би се санирала депонија у Крупачким стијенама, гдје три комунална предузећа одвозе смеће, а један дио средстава би био усмјерен на санирање депоније у Палама. Комунално предузеће из Сокоца одвози смеће у Рогатицу. Санација на поменуте двије депоније би до момента усаглашавања локације и обезбјеђења средстава за санитарну депонију, која би требало да се ради на нивоу регије, задовољила потребе грађана Источног Сарајева – додао је Короман.

Одборници су усвојили информацију о стању у области запошљавања и реализацији Програма запошљавања на подручју града за 2021/22. годину.

  • Према информацији Завода за запошљавање тренутно су на евиденцији рада 5.282 лица која активно траже запослење, а Завод је у овом периоду кроз своје пројекте уложио 4.690.000 КМ за запошљавање 824 лица – навео је Короман.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман потврдио је да су одборници осудили филм „Сафари у Сарајеву“ и аутора филма словеначког режисера Мирана Зупанича и додао да ће Скупштина града у наредном периоду дјеловати да се овај филм не би приказивао, али и у правцу да буде забрањен улазак Зупаничу у БиХ.