Пореска управа Републике Српске за осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила је 2,071 милијарду КМ, што је за 252,5 милиона КМ или 14 одсто више у односу на исти период прошле године, изјавио је директор Управе Горан Маричић и додао да је то још један показатељ стабилне макроекономске ситуације у Српској.

Маричић истиче да је, према подацима о наплати јавних прихода за осам мјесеци ове године, стабилан раст настављен у свим групама јавних прихода, па је наплата директних пореза већа за 38 одсто, доприноса за девет одсто, а осталих јавних прихода за пет одсто, док је остварен раст наплате за чак 10 одсто више у односу на планиране пројекције за овај период године.

  • Директни порези су у периоду јануар-август ове године наплаћени у износу од око 466,5 милиона КМ, што је за 128,6 милиона КМ више него у истом периоду преходне године. Највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 260,1 милиона КМ, што је за 91,1 милион КМ, или 54 одсто, више него у првих осам мјесеци прошле године – навео је Маричић.

Он је рекао да раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 174,7 милиона КМ, што је за 26 одсто више у односу на период јануар-август претходне године.

Маричић је навео да је већа наплата остварена и код пореза на непокретности и пореза на употребу, држање и ношење добара, и то за три, односно осам одсто.

  • Доприноси су у осам мјесеци ове године наплаћени у износу од 1,276 милијарди КМ, што је за 109,5 милиона КМ више него у истом периоду 2021. године, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто – рекао је Маричић.

Он је истакао да је наплата доприноса за Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Српске и Фонд дјечије заштите већа за по 15 одсто, за Завод за запошљавање за 14 одсто, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу као у истом периоду прошле године.

  • Код осталих јавних прихода, наплата је износила 327,8 милиона КМ, што је за 14,4 милиона КМ више у односу на осам мјесеци претходне године, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 23, односно 37 одсто, док је нешто мања наплата забиљежена код такса и накнада управо због тога што је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси – прецизирао је Маричић.

Маричић је, када је ријеч само о августу ове године, истакао да је наплата износила 283,1 милион КМ, што је за 57,4 милиона КМ или 25 одсто више него у истом мјесецу прошле године.

  • Забиљежен је значајан раст наплате и код директних пореза и доприноса, али и код осталих јавних прихода  – додао је Маричић.