Пандемија вируса корона имала је негативан утицај на породице, те је стручњацима у систему социјалне заштите неопходно пружити додатну подршку и оснажити их за рад са вулнерабилним категоријама породица, рекла је данас на Јахорини начелник Одјељења за породичну и дјечију заштиту Министарства здравља и социјалне заштите Српске Бранка Сладојевић.

Сладојевићева је навела да се с тим циљем на Јахорини одржава тродневна едукација „Рад са вулнерабилним категоријама породица“, која је усмјерена на стицање специјализованих практичних знања и вјештина за примјену техника рада са осјетљивим категоријама породица.

„Циљ је оснаживање социјалних радника у смислу рада са висококонфликтним разводима у породицама, са њиховим траумама, те на који начин да им се пружи што боља услуга, како би се те породице ојачале“, рекла је Сладојевићева новинарима.

Она је навела да је циљ радионице и лични раст и развој стручних радника у социјалној заштити, социолога, педагога, те психолога.

Представник Друштва психолога Републике Српске Тамара Тодоровић навела је да је ријеч о завршној радионици која је почела у мају.

„У току ове тродневне едукације обухватили смо широку лепезу едукативног програма, те су предавачи били из различитих области социјалне заштите, који су директно радили са одређеним темама које могу унаприједити практичан рад професионалаца у служби социјалне заштите“, рекла је Тодоровићева.

Психолог Центра за социјални рад Бањалука Санела Тривунџа истакла је значај едукације и усавршавања стручњака у области социјалне заштите.

„Овакви семинари и едукације су нам корисни у свакодневној пракси, јер добијемо много корисних и практичних знања и они би требали да се одржавају у континуитету“, рекла је Тривунџа.

Стручна едукација спроводи се у оквиру пројекта „Јачање капацитета центара за социјални рад у ковид 19 пандемији у осигуравању приступа политикама и праксама усмјереним ка породици за вулнерабилне категорије родитеља у Републици Српској“, уз подршку Уницефа у БиХ и УСАИД-а.