Представници Координационог одбора Црвеног крста Сарајевско-романијске регије и Општинског одбора Црвеног крста „Романија-Соколац“, дијелили су јуче у Сокоцу промотивни материјал како би указали на горући проблем тражења несталих скоро 30 година након рата, и овом активношћу обиљежили Дан несталих и погинулих бораца и цивила.

Руководилац службе тражења Црвеног крста Републике Српске Милош Пурковић објаснио је да је ова служба заједно са свим својим структурама, општинским и градским организацијама Црвеног крста у свих 9 регија обиљежила 15. септембар, Дан несталих и погинулих бораца и цивила Републике Српске.

  • Ово је још једна прилика да укажемо на горући проблем великог броја несталих који на жалост још нису пронађени. Покушавамо још једном да апелујемо на оне који могу помоћи у проналажењу гробних мјеста да подијеле те информације како би породице које трагају за својим најмилијим коначно могли достојно да их сахране, рекао је Пурковић нагласивши да је ово допринос Црвеног крста Републике Српске у тражењу несталих у минулом рату.

Секретар Координационог одбора Црвеног крста Сарајевско-романијске регије Милан Симанић рекао је да ова организација даје свој допринос у тражењу несталих.

  • Већ 30 година тражимо одговор на исто питање тражећи преко 1.648 људи. Питање несталих је хуманитарна обавеза комплетне друштвене заједнице и зато апелујем на све институције да се укључе и да се појачају активности на проналажењу несталих. Кроз своје социјално-хуманитарне активности представници Црвеног крста посјећују породице погинулих и несталих бораца. Уручивањем скромних пакета ми желимо да им покажемо поштовање и да им дамо до знања да нису заборављени, рекао је Симанић.

Дан несталих и погинулих бораца и цивила Републике Српске 15. септембар, осим у Служби тражења Црвеног крста, обиљежава се на републичком нивоу активностима Центра за истраживање рата и ратних злочина и представника Удружења заробљених и погинулих бораца и цивила.

На подручју Републике Српске трага за 1.648 људи, а на нивоу Босне и Херецеговине за 7.600 несталих особа. Процес тражења се одвија преспоро, због чега из Удружења несталих апелују на јавност и оне који могу да помогну да се ова хумана активност настави и да се пронађе начин да се убрза овај процес.