У организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Завода за трансфузију болнице „Касиндо“ у Парохијском дому у Сокоцу данас је одржана акција добровољног даривања крви. Акцији се одазвало 75 особа а прикупљена је 61 доза крви.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић рекла је да је акција у Сокоцу једна од редовних активности овог удружења.

  • Усљед техничких проблема у августу нисмо одржали нашу редовну акцију у Сокоцу и то се итекако осјетило, па је у том мјесецу било више породичног, односно намјенског даривања крви, када пацијент који има заказану операцију мора да чека да неко дарује крв. То нам представља проблем јер ми немамо апарат ни процедуре који могу да обраде ту крв за три сата, већ узорке шаљемо на обраду што траје око 5 дана, а болница мора да има залихе крви за породиље и хитне случајеве. Такође, наши пацијенти који у оквиру лијечења иду на интервенције у  Завод за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ и Клинику за кардиохирургију у Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци морају обезбиједити одређени број доза крви, рекла је Пејићева и захвалила свим хуманистима који су се одазвали, на велики хришћански празник даровали крв и пружили  прилику за спасавање угрожених живота.

Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе за трансфузију „Касиндо“ нагласила је да ће ова акција много значити да се обнове залихе крви у овој служби.

  • Сокочани се у великом броју одазову на наше акције и то ће нам много значити јер су резерве крви смањене, па ће ова акција донијети неопходно растерећење за пацијенте и њихове породице, те обезбиједити концентрације тромбоцита за пацијенте којима је то потребно. На подручју Сарајевско-романијске регије се из године у годину повећава број добровољних давалац крви. Чак и у вријеме пандемије када је широм свијета забиљежен пад броја давалаца крви, код нас то није било случај, чак је забиљежен и повећан број младих који се одазивају нашим акцијама, што нас радује јер се повећавају и потребе пацијената у нашој болници, казала је Стојановић Лукић.

Двадесетогодишња Сара Чавић крв је дала други пут каже да ће се увијек одазвати сличним акцијама јер сматра да је то њен мали гест који некоме може много значити.

Александар Бијековић крв је дао десет пута, и поручио свима који су у могућности да се одазову на сличне акције, да дарују ову драгоцјену течност и тако некоме спасу живот.

Крв могу даровати све особе старости од 18 до 65 година, доброг здравља и доброг општег стања, које не узимају никакве лијекове и нису хронични болесници, сваким радним даном у Служби трансфузије у болници „Србија“.