Одборници Скупштине града Источно Сарајево донијели су закључак да се на наредној сједници презентује потпунији преглед стања у предузећу „Мофас“ из овог града, као и да градоначелник Љубиша Ћосић покуша доћи до финансијских средстава неопходних за потпуно оживљавање процеса производње до краја године.

Ћосић је рекао да прихвата ова два закључка, те појаснио да ће на наредној сједници одборницима бити достављен план функционисања „Мофаса“ у наредном периоду, са освртом на финансијски аспект пословања ове фирме – стање обавеза, потраживања, дуговања и финансијске пројекције.

„Од фебруара се трудимо да се као власници упишемо у судски регистар у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву и то смо упјели 29. септембра, а паралелно са процесом уписа измиривали смо различите врсте обавеза – радили репрограме према Пореској управи, `Електродистрибуцији`, различитим добављачима, те дјелимичнио оживили процес производње“, изјавио је Ћосић новинарима.

Према његовим ријечима, првобитни циљ био је да се спријечи покретање стечајног поступка, који је био покренут у овој фирми, затим да се дође до репрограма одређених обавеза, измиривања обавезе према радницима, што је дјелимично и урађено, као и да се Град упише као власник.

Ћосић је рекао да ће у наредних 15 дана покушати доћи до средстава, да се за још пет радника обезбиједе услови за пензију, након чега би у „Мофасу“ остала 42 радника, те истакао да се иде у спасавање овог предузећа.

Он је рекао да је „Мофас“ дужан добављачима 900.000 КМ, 400.000 КМ претходним власницима, 1,5 милиона КМ износи дуг Пореској управи Републике Српске, док су издвајања из буџета града за ову фирму у овој години износила 181.500 КМ.

Директор „Мофаса“ Стеван Шобот рекао је да ова фирма уплатила Пореској управи двије рате репрограма дуга, као и мјесечне обавезе, закључно са јуном, те додао да се уз помоћ Града издвајају средства за плате радника.

Он је истакао да је „Мофас“ добио неке послове, да погон термичке обраде ради и даље, са пуно већим капацитетом него што је радио, те додао да су у преговорима за нове послове који би требало да буду потписани наредне седмице.

„Имамо доста репроматеријала, али немамо да финиширамо наш производ. Чекамо да нам Скупштина града помогне, да платимо обавезе према добављачима и да завршимо неке послове које би могли врло брзо да фактуришемо“, појаснио је Шобот.

Према његовим ријечима, у фирми која се бавила извозом, тренуто је запослено 47 радника, од чега је пет испунило услове за пензију, три би требало да до краја године испуне тај услов.

„Надам се да ћемо ући у запошљавање новог кадра јер је овај већ старији, али и у набавку нове опреме, због застаре постојеће“, рекао је Шобот, те додао да ће бити успостављена и сарадња са Машинским факултетом у Источном Сарајеву.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман рекао је да ће Ћосић покушати разговарати са надлежним у Влади Републике Српске и ресорним министром, како би се помогло „Мофасу“ и радницима.

Он је појаснио да је Град ушао у процедуру преуизмања „Мофаса“, а да је већ покренут стечајни поступак, чиме је показана добра воља да се покуша „убацити“ још два милиона КМ у фирму, како би се радници и директор организовали.

„За неки озбиљан искорак и повезивање са стратешким партнерима потребно је много рада и финансијских средстава, али и кадрова који ће моћи то све да изнесу“, истакао је Короман.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић рекао је да једино директор „Мофаса“ искрено жели опстанак фирме, те додао да све остало води у стечај, распродају и намиривање радника.

„Да неко има неко конкретно рјешење, изашао би и изнио га“, рекао је он и додао да је одборницима Скупштине града презентовано да је циљ да се фирма спаси, али да увијек постоји то „неко али“.