Свечаним дефилеом поштанских радника и возила у Сокоцу, мјесту  гдје је све почело, отворен је програм обиљежавања јубиларних 30 година поштанског саобраћаја  Републике Српске и Свјетског дана поште. Уз присуство радника предузећа радних јединица из читаве Српске, представника републичких и локалних власти, на Тргу у Сокоцу уприличен је богат садржај.

Директор Пошта Српске Миладин Радовић у обраћању је навео да ово предузеће сваке године обиљежава значајне јубилеје и с поносом истиче вриједности поштанских услуга и бригу о корисницима, као и својим запосленим.

  • Једнако смо поносни на јубилеј – 25 година самосталног рада Пошта Српске и што све то обиљежавамо у Сокоцу, мјесту гдје је наше предузеће у вихору ратних дешавања и основано. Желимо да институцијама републичког и локалног нивоа, пословним партнерима и свим грађанима, прикажемо потенцијал поштанског система, и укажемо на значај поштанских услуга у систему сваког друштва. Поште Српске су дио велике свјетске мреже јавних поштанских оператера, а поштански дефиле који смо уприличили само је мали дио наших могућности и показатељ наше присутности у сваком дому у Републици Српској. Поводом значајног јубилеја наше Републике Српске и нашег предузећа, желим да истакнем велику подршку поштанском систему Владе Републике Српске, превасходно Министарству саобраћаја и веза са министром Недељком Ћорићем, као и Министарству транспорта и комуникација са министром Војином Митровићем, те им се захваљујем за сву подршку коју су дали нашем предузећу. На доброј сарадњи захваљујемо се институцијама Републике Српске, привредним субјектима и свим нашим корисницима. Са жељом да Поште буду профитабилно предузеће, као што и јесу посљедњих неколико година,  задовољним корисницима и свим радницима поштанског система честитам велики јубилеј поштанског саобраћаја и Свјетски дан поште – поручио је Радовић.

Присутне је поздравио директор Радне јединице Соколац Младен Одовић.

  • Наша Радна јединица покрива површину од 2.500 квадратних километара, на којима живи 70.000 становника. Састоји се од 18 јединица поштанске мреже, у којима савјесно и одговорно своје радне задатке обавља 178 радника. Због велике површине коју покрива, Радна јединица Соколац подијељена је на 84 рејона, на којима брзо и ажурно разноси пошиљке 50 поштоноша. У 18 јединица поштанске мреже запослена су 62 шалтерска радника. У име свих запослених у Радној јединици Соколац, захваљујем се Управи предузећа на организацији манифестације посвећене 30 година рада поштанског система баш овдје у Сокоцу, мјесту настанка нашег колектива. Поводом овог важног јубилеја и подсјетника на важност поште, изражавам захвалност нашим сарадницима, партнерима и свим корисницима услуга. Поште Српске су своју организацију незнатно мијењале кроз године, али су увијек остале досљедне у жељи да свком нашем кориснику приђемо са осмијехом – казао је Одовић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је на нимало лак пут, које је ово предузеће прошло у ратним годинама.

  • Општина Соколац је по географском положају и националној структури становништва у то вријеме, била изложена разним дешавањима, слободно можемо рећи стварању Републике и њених институција. Знајући шта се дешава са Југославијом у другим републикама, очекивали смо сличан исход и у Босни и Херцеговини. Представници друга два народа припремали су се на излазак БиХ из Југославије, али ми нисмо били неспремни почетком тих деведесетих година и приступили смо успостављању институција. Пошто је једна од ријетких филијала Служби друштвеног књиговодства била у Сокоцу, а чији је директор био српске националности, организовали смо састанак са важним људима, након чега је овдје основана Служба платног промета Српске Републике Босне и Херцеговине, чији је директор био Гојко Дурсум. Остали смо увезани у платном промету Југославије и уопште са Србијом, што је веома охрабривало наше борце и становништво. Након тога је у Сокоцу почело отварања рачуна за Владу, министарства и установе. По оснивању Министарства саобраћаја и веза, тадашњи министар Недељко Лајић је донио одлуку да се овдје оснује предузеће Поштанског саобраћаја Српске Републике Босне и Херцеговине. Колику је жртву дао овај народ данас најбоље говоре Војничко спомен – гробље „Нови Зејтинлик“ и манастир „Соколица“ на Равној Романији, на чијим зидовима су исписана имена преко 4.000 погинулих бораца. Из тог разлога, молим званичнике републичких институција да не забораве овај крај, а надам се да ће доћи и до унапређења Радне јединице Соколац предузећа Поште Српске. Нека вам је срећан овај јубилеј – истакао је Бјелица.

Данашњи догађај у Сокоцу била је прилика да се промовише књига „Пошта у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995“, аутора Горана Бараћа, захваљујући коме се предузеће Поште Српске по први пут нашло у улози издавача.

  • Имао сам привилегију да са поштарима другујем непуних 15 година, посредно као новинар тадашњег „Гласа Српског“, а непосредно као радник рачунског центра и сектора за маркетинг у Поштама Српске. Тих пет година, које сам провео у Пошти, су најљепши период моје радне каријере. Књига је настала с циљем да остане писано свједочанство о томе како су поштари Републике Српске створили и сачували некадашњи дио ПТТ система. У књизи су велики допринос дали непосредни актери свих тадашњих фаза у одбрани пошиљака, било у писменој или усменој форми, и у њој ћете наћи много информација о пријему, предаји, транспорту и уручењу пошиљака у најтежем периоду функционисања поштанског система. Сазнаћете како су поштари кубурили са електричном енергијом, недостатком горива те како су пошиљке преносили војни камиони, аутобуси, товарни коњи, воловске запреге, скеле, само да би биле уручене крајњем кориснику. Хвала свима који су учествовали у њеном стварању, свједоцима прича, као и руководству предузећа што је помогло издавање књиге. Свим поштарима честитам овај дан, нека Поште Српске живе не још 25, већ 250 година најмање – рекао је Бараћ.

У знак захвалности што су некада били дио система и учествовали у стварању и постављању добрих пракси у процесу рада поштанског саобраћаја Републике Српске, бившим радницима предузећа Андрији Шкиљевићу, Марку Обреновићу, Сњежани Подинић и Мири Скоко, уручени су симболични поклони.

Програм, поводом великог јубилеја, употпуњен је богатим културно – умјетничким садржајем.

Поште Српске ове године обиљежавају јубилеј од 30 година беспрекорног функционисања поштанског саобраћаја у Републици Српској и 25 година самосталног дјеловања Предузећа за поштански саобраћај Републике Српске а.д.Бања Лука, скраћеног назива Поште Српске, након раздвајања од заједничког ПТТ система.

Јубилеј је уприличен поводом Свјетског дана поште, који се обиљежава широм свијета сваке године 9.октобра на годишњицу оснивања Свјетске поштанске уније у Берну, Швајцарској, далеке 1874. године. Тај дан је проглашен Свјетским на Конгресу Универзалне поштанске уније 1969. године у Токију.