Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Министарством здравља Републике Српске, као и претходних година набавио је одређене количине вакцина против грипе. Вакцине су тренутно на анализи у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ и, оног тренутка када анализе буду окончане, грађани ће бити обавијештени о тачном термину почетка вакцинације.

 • За текућу сезону је, у складу са заинтересованошћу становништва у претходним годинама, набављено 20.000 доза вакцина против грипа за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцинацију. У питању је четворовалентна вакцина проивођача Санофи. Особе које немају право на бесплатну вакцину, а желе да се вакцинишу, моћи ће то урадити, као и до сада, у Институту за јавно здравство Републике Српске. За ове потребе обезбијеђено је 3.500 доза четворовалентне вакцине– појаснили су из Института.

Према ријечима директорице Дома Здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу педијатра др Адријане Станар регистар пацијената који имају право на бесплатну вакцију достављен је Институту и сви пацијенти ће на вријеме бити обавијештени о термину јављања тиму породичне медицине како би се вакцинисали.

 • Сезонски грип представља акутну вирусну инфекцију која је узрокована различитим сојевима. Вируси инфлуенце и параинфлуенце проузрокују сезонски грип за који сматрамо да ће бити нешто интензивнији јер смо изгубли колективни имнутитет посљедицама ковида 19. Свједоци смо да вирус мутира и прави озбиљније компликације код пацијената са сложенијом клиничком сликом– истакла је Станар.

Она је навела да грип има кратку инкубацију од једног до три дана а симптоми укључују повишену температуру, малаксалост, кашаљ, болове у мишићима и зглобовима, те општу слабост. Највећи ризик од компликација усљед грипа је код дјеце млађе од пет година, старијих, трудница и лица са хроничним обољењима код којих може доћи до ширења инфекције и касних компликација.

 • Вакцинација се препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипе, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова, изостанке с посла, итд. Посебно се препоручује хроничним болесницима (укључујући и дјецу), старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту с особама које припадају ризичним групама те им лако могу пренијети инфекцију, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја (полиција, просвјета, банке, поште, комунална и транспортна предузећа, итд)– додала је директорица Установе.

Категорије које имају право на бесплатну вакцинацију су:

 • Пацијенти на хемодијализи и пацијенти код којих је извршена трансплантација бубрега
 • Пацијенти који болују од шећерне болести – инзулин зависни
 • Пацијенти који су лијечени кардиохируршким методама лијечења, односно: пацијенти са уграђеним стентом, пацијенти којима је рађена балон дилатација,пацијенти код којих је уграђен бајпас, пацијенти са уграђеним вјештачким валвулама, пацијенти са уграђеним пејсмејкером.
 • ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а
 • Дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу
 • Дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа
 • Сви запослени на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине
 • Особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе
 • Особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести
 • Лица са посебним потребама са боравком у колективном смјештају.

вакцина против грипа примјењује већ више од 60 година, а садржи мртве вирусе, који не могу изазвати болест, али стимулишу настанак отпорности. У просјеку, вакцина спречава око 60 одсто инфекција код здравих одраслих особа у доби од 18 до 64 године“, рекла је Вукмирова и напоменула да сваке године од сезонске инфлуенце оболи од три до пет милиона људи са тежим клиничким симптомима, док од посљедица грипа умре до 500.000 лица.