Одборници су на 16. редовној сједници Скупштине општине Соколац, која је одржана данас, једногласно усвојили Извјештај о успјеху ученика у учењу и владању на крају школске 2021/2022. године Основне школе „Соколац“ и одлуке о куповини градског грађевинског земљишта, а са дневног реда повучен је Правилник о расподјели средстава за пољопривреду предвиђених Буџетом за 2022. годину.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић истакао је да је данас посебну пажњу привукао Извјештај из Основне школе „Соколац“ и да је похвално што одборници учествују у дискусијама када су овакве теме у питању те дају приједлоге и сугестије.

  • У односу на извјештај од претходне године имали смо много позитивније коментаре, јер је примјетан позитиван помак набоље у раду ове школске установе. Директор ОШ „Соколац“ упознао нас је о успјеху у учењу и владању, разним постигнућима ученика, али и о проблемима са којима се суочавају запослени. Важно је да постоји подршка нас одборника и локалне заједнице за рад директора и запослених у школи. Такође, сматрам да је важно што се ова установа вратила у нормални начин функционисања, након свих ограничења изазваних пандемијом у претходном периоду. Поново смо дочекали да испраћамо дјецу на екскурзије и излете што је велика радост за њих и родитеље – казао је Марјановић.

Ђорђе Рајић подсјетио је да је на дужност директора Основне школе „Соколац“ ступио пред сами почетак пандемије и да је био велики изазов радити у условима за које није постојала обука.

  • Не мислим да је било тешко само запосленим радницима, већ и ученицима, посебно ако говоримо о онлајн настави. Школа је комплексан живи организам који не може да се сведе само на рдеовну наставу, јер су управо оне ваннаставне активности у служби одгоја и васпитања младих. Срећом претходне школске године имали смо попуштање мјера забране па смо успјели да се враћамо редовним токовима. Тај период сигурно се мора негдје негативно одразити, да ли на постигнућима ученика или на усвојеним знањима, али се надамо да је то иза нас – изјавио је Рајић и осврнуо се на добру сарадњу са локалном заједницом.

  • Основна школа је једна од виталних области за сваку локалну заједницу и та сарадња је пресудна у сваком смислу. Традиционално, извјештаји о успјеху и учењу ученика, увијек се разматрао на сједницама Скупштине општине Соколац. Иако то више пута изгледа формално, данас се показало другачије, јер је било конструктивних коментара и приједлога како одређене установе могу сарађивати са школом. Један од приједлога је да се организује акција чишћења града, па на тај начин можда и прикупе одређена новчана средства за финансирање екскурзије или организацију излета, а тако би дјеца научила да могу допринијети својој локалној заједници уз развијање еколошке свијести. Радујем се оваквим сједницама, па и критикама, јер смо ту да покушамо поправити ствари – поручио је директор Ђорђе Рајић.

Данас су усвојене одлуке о куповини градског грађевинског земљишта које се, како је појаснио шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић, односе на реализацију пројекта реконструкције раскрснице на магистралном путу М19 на улазу у градско подручје општине Соколац из правца Сарајева.

  • То је био један од већих проблема за одвијање саобраћаја у нашој општини. Обезбијеђена су значајна средства захваљујући разумијевању ЈП „Путеви РС“  и Влади Републике Српске. Међутим, у току провођења поменутог пројекта, дошло је до мањих одступања и јавила се потреба за рјешавањем имовинско – правних односа у смислу откупа дијелова приватног земљишта. Тиме би се ријешила проблематика свих приступних путева мјештана који се укључују на саобраћајницу, а која води ка раскрсници. Радови су у току, сигуран сам да нико неће остати угрожен и оштећен када је ријеч о овом пројекту – истакао је Радић, у име одборника СНСД-а, који су били главни иницијатори за рјешавање ове проблематике.

Одборници ове политичке партије предложили су да се са дневног реда повуче Правнилник о расподјели средстава за пољопривреду предвиђених Буџетом за 2022. годину, са образложењем да је начелник општине урадио одређене измјене истог без сагласности Скупштине. Иако је Правилник у складу са Одлуком, одборници СНСД-а сматрају да те ствари треба да размотри Скупштина општине, а с обзиром на то да је начелник Милован Бјелица био оправдано одсутан са данашњег засиједања, једногласно је одлучено да се ово питање повуче са дневног реда и остави за сљедећу сједницу.