Главобоље које називамо примарним су стања у којима је сама главобоља главни проблем и није симптом неке болести.

Док бол код примарних главобоља заиста може бити јак, овај тип главобоља није опасан. Бол повезан са примарном главобољом долази од упала осјетљивих дијелова тијела око врата и главе, укључујући крвне судове и мишиће.

Постоји неколико категорија примарних главобоља. Неки од најчешћих типова примарних главобоља су мигрена,тензиона главобоља, кластер главобоља (захвата један дио главе), хипничка главобоља.

Секундарне главобоље су узроковане неким другим стањем које покреће подручја осјетљива на бол у врату и глави човјека. Секундарне главобоље су ријетке, али могу бити и много озбиљније од примарних, и могу бити знак упозорења озбиљнијег основног стања, укључујући туморе мозга, менингитис, повреде, анеуризму…

Секундарне главобоље обично почињу одједном и веома су болне а пошто могу указивати на неко заиста опасно стање, ско ви или неко кога познајете доживите изненадни, јак бол у глави, важно је одмах потражити медицинску помоћ.

Зашто глава боли

Главобоље могу бити узроковане бројним факторима, као што су поремећаји функције врата, очију, мозга, виличне кости, али и проблема са зубима.

Неки фактори који могу допринијети настанку примарних главобоља укључују примјену одређених лијекова, дехидрираност, промјену нивоа хормона, проблеме са нередовном, лошом исхраном…
Други фактори, такође познати као окидачи су пулсирајуће или јако свјетло, одређене намирнице (кофеин, црно вино, чоколада, стари сиреви), стрес и премало или чак – превише сна.

Лијечење и ублажавање главобоље

Када се деси примарна главобоља, спас је углавном за многе у узимању таблете. Како бисте избјегли главобоље, понашајте се превентивно у смислу вођења здравијег начина живота.

Бол од хроничне главобоље може бити и фрустрирајући и исцрпљујући. Идентификовање вашег типа главобоље је први корак је управљање болом и проналажење успјешних опција лијечења, а за то је потребна помоћ стручњака.

Свака врста главобоље захтева различите методе лијечења.

Међутим, лијечење главобоље је исто толико умјетност колико и наука. Два пацијента која на исти начин описују свој бол од главобоље неће нужно пронаћи олакшање од истог третмана главобоље. Често нам је потребан процес покушаја и грешака да бисмо пронашли ефикасне опције лијечења.

Бол од мигренских главобоља је јак, пулсирајући бол који може трајати и неколико дана. Многи људи који пате од мигрене имају породичну историју мигренских главобоља. Ефикасно лијечење мигренских главобоља укључује одмарање у мирној замраченој соби, топле или хладне облоге, масажу…

Некада ће љекари прописати и лијекове као терапију као и транскранијалну магнетну стимулацију – терапију која користи електричне струје да стимулише нервне ћелије у мозгу.

Тензионе главобоље карактерише бол око потиљка, сљепоочница и чела. Могу трајати од неколико сати до неколико дана. Неке опције лијечења које су ефикасне за тензијске главобоље укључују физикалну терапију, релаксанте мишића, лијекове као што су ибупрофен и аспирин…

Кластер главобоља је врста главобоље која је релативно краткотрајна, обично траје између 20 минута и два сата. Симптоми укључују и зачепљен нос и сузење. Ефикасне опције лијечења кластер главобоље укључују терапију кисеоником, спрејеве који се добијају на рецепт, али и лијекове који се дају у виду инјекције.

Хипничке главобоље углавном погађају жене у постменопаузи и јављају се током ноћног сна. Ефикасне опције лијечења хипничких главобоља укључују медикаменте, који се обично дају прије спавања, и садрже блокаторе калцијумских канала (повећавају доток крви и кисеоника у срце), кофеин и литијум, преноси РТС.