Ћинкве Тере или “Пет земаља” прави је талијански драгуљ којег треба посјетити. Ријеч је о националном парку који се налази у провинцији Ла Спезиа, Лигуриа у сјеверној Италији, а састоји се од малих рибарских насеља Риомаггиоре, Манарола, Цорниглиа, Верназза и Монтероссо. Налазе се на стрмим литицама обале Тоскане и идеална су дестинација за оне који желе искусити све чари малих италијанских села.

Ова питорескна насеља својим живописним бојама, предивном архитектуром и суровим пејзажем осликавају прави дух Италије. Мала рибарска мјеста дио су УНЕСЦО- ове свјетске баштине, а освоји ће вас својим талијанским шармом и једноставним начином живљења. Но, мора ћете се потрудити желите ли искусити све њихове чари- наиме, од 2016. цесте од Риомаггиоре до Манаролле и од Манаролле до Цорниглие су затворене. Зато ћете морати платити улазницу за пјешачење или пак вожњу влаком/ аутобусом. Ако сте један од оних путника који траже авантуру откривања природе и уживања у аутентичном животу малих насеља, Ћинкве Тере је драгуљ који требате открити.

Ћинкве Тере- пет насеља, пет незаборавних крајолика и пет разлога зашто их требате посјетити:

1. Незабораван доживљај крајолика са литица

Мислите ли пјешачити стазама Сциаццхетраил или пак Плавом стазом (Сентиеро Аззуро), припремите се на незабораван поглед на Лигурско море и прекрасне градиће који ће вам одузети дах.

2. Пливање, роњење и каyакинг

Азурне боје мора мамит ће вас на уживање, а они пустоловнијег духа могу заронити у дубине или пак кајаком истражити бројне шпиље и водопаде у националном парку.

3. Дружење с локалцима

Желите ли осјетити сав шарм малих италијанских градића, попијте каву на тргу с локалцима, за које кажу да су изразито љубазни и сусретљиви. Сазнајте све о историји града, храни и вину и ослушкујте њихов пјевни тоскански дијалект.

4. Аутентични италијански специјалитети

Рибљи мену равно из мора, познати лигуријски инћуни, агруми у сладоледу и ликерима или замаман песто геновесе…гђе год да одете чека вас неодољива и аутентична талијанска кухиња. За излежавање на плажи препоручујемо да наручите пиће Сциаццхетрà меденог окуса.

5. Рај за авантуристе

Због своје изолованости, до неких од насеља немогуће је доћи аутомобилом. Стога, желите ли истражити све чари једне од најпожељнијих италијанских дестинација, мора ћете се одважити и отпутовати бродом, влаком или се пак упутити пјешке, а само путовање бит ће авантура за себе.