Угледни руски историчар и инострани члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ Наталија Нарочницка изјавила је да је Запад сам порушио своје вриједности, али да је уочљиво да неће прихватити уједињење Срба у јединствену српску државу.

Нарочницка је рекла да Запад хоће да Срби дају Косово и Метохију, тражи од њих да раскину односе са Русијом, а главно је да ништа неће дати заузврат.

Она је истакла да Русија цијени позицију Србије, која је веома тешка, али да се Србија држи.

  • Треба вјеровати у руску побједу и она ће доћи. Ми ћемо заједно са Србијом борити се за праведнији свијет у којем свако може да очува своје достојанство„, рекла је Нарочницка за „Политику“.

Она је додала да су такав однос да не дозволе српско уједињење имале и Аустрија, Француска, Британија прије 150 година, уочи Првог свјетског рата, као и послије 1945. године, а да је Тито водио „велику игру“ наслањајући се на интересе Велике Британије и у интересу Винстона Черчила.

  • Југославија је била озбиљан играч, али је постојала само док је била потребна Западу. А Срби су остали подељен народ„, рекла је Нарочницка.

Зато је, каже, тешко одговорити како избјећи штетан исход јер је судбина намијенила српском народу да се нађе на мјесту сукоба великих интереса.

  • И овде је заиста тешко имати независну спољну политику„, рекла је Нарочницкаја и додала да од Запада треба очекивати само обману.

Према њеним ријечима, Запад је сам порушио све своје вриједности, којима је привлачио друге дијелове свијета, а као разбојници и лопови су покрали руску имовину.

  • Ако су се тако понијели према Русији која има такво наоружање и ресурсе, шта онда остаје за мале народе… Запад жели да фрагментира Словене и да их једне по једне увуче у своје структуре„, оцијенила је Нарочницка.