Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас, након састанка у Патријаршији у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем и Његовом светости патријархом српским Порфиријем, да у свему подржава српски народ на Косову и Метохији и да је Република Српска спремна да и изван својих капацитета учини све да им помогне.

Додик је рекао да је на састанку истакнуто јединство Цркве и државе у заштити српског народа на Косову и Метохији.

  • Оно што је јединствено речено је да јединство Цркве и државе мора да постоји у заштити наших људи на Косову. Када кажем државе мислим на Србију као државу и Републику Српску као државу – рекао је Додик новинарима након састанка на којем су, како је навео, информисани о ситуацији на Косову у вези са српским народом.

Он је додао да је у међувремену стигла одлука да представници Срба напуштају институције на Косову, што додатно усложњава ситуацију.

Додик је истакао да га је обрадовало то што је чуо да српски народ на Косову и Метохији никада неће бити остављен сам и да се неће десити никакве нове „Олује“ и погроми, да Србија гарантује статус слободе за све Србе гдје год се налазе.

Он је навео да је забринут да би могло доћи до ескалације која је изазвана неодговорним понашањем приштинских власти које игноришу раније постигнуте споразуме у вези са формирањем заједнице српских општина.

  • Мислим да су сада наши људи на Косову одлучни да добију оно што им припада међународим правом, а то се усложнило додатно због таблица – додао је Додик.

Он је оцијенио да одлуке приштинских институција представљају корак по корак покушај да се очисте Срби на Косову.

  • Нису Шиптари сами ту, то раде са центрима изван Косова, изван Балкана у покушају да направе ситуацију да Србе деморалишу да остану на том простору. Овај пут су наишли на одлучну српску заједницу да остваре своја права – додао је Додик.

Према Додиковом ријечима, Западу се жури јер се дуго баве тим питањем, а баве се и питањем Републике Српске.

  • Мислим да ће Срби у наредном периоду морати сјести и рећи шта је то наша политичка понуда за рјешавање проблема и стабилизације на Балкану – оцијенио је Додик.

Он је навео да је развој ситуације у Украјини готово одлучујући на позиционирање Срба.

  • Неки на Западу траже брзи успјех крајњи циљ да распарчају Русију и овладају њеним ресурсима, што говори о томе да ће сукоб на том простору трајати. Не вјерујем у перспективу могућности да Русија буде доведена у позицију коју жели Запад. Одуговлачење тог рјешења и постизања мира и чини ове који раде овдје за међународну заједницу доста нервозним у настојању да направе овдје неки успјех у том смислу, а кад кажем овдје, то је и Република Српска – рекао је Додик.

Додик је додао да би они и даље да намећу Српској рјешења, а не воде рачуна о праву.

  • Ово је била одлучна прилика да са највишег нивоа Српске, Србије и СПЦ разговарамо о овим питањима и ми ћемо наставити овај дијалог – закљичио је Додик.