Пореска управа Републике Српске је за десет мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 2,565 милијарди КМ или више за 307,6 милиона КМ, односно 14 одсто у односу на исти период прошле године, изјавио је директор Пореске управе Горан Маричић.

„Посматрано по појединим групама јавних прихода, евидентно је да је наплата директних пореза већа за 37 одсто, доприноса за 10 одсто, а осталих јавних прихода за пет одсто, док је истовремено наплата за девет одсто већа у односу на планиране пројекције за десет мјесеци ове године“, рекао је Маричић.

Он је навео да су доприноси наплаћени у износу од 1,607 милијарди КМ или више за 140,1 милиона КМ, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто, саопштено је из Пореске управе Српске.

Маричић је додао да је наплата доприноса за Фонд ПИО и Фонд дјечје заштите већа за по 15 одсто, за Завод за запошљавање наплата за 14 одсто, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу као у истом периоду прошле године.

Он каже да су директни порези наплаћени у износу од око 553,1 милиона КМ, што је за 149,1 милиона КМ више него у истом периоду преходне године, а највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит који је наплаћен у износу од 295,6 милиона КМ, што је за 96,4 милиона КМ или 48 одсто више него у десет мјесеци прошле године.

Раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 218,4 милиона КМ или 31 одсто више у односу на период јануар-октобар претходне године.

„Већа наплата је остварена и код пореза на непокретности и пореза на употребу, држање и ношење добара и то за један, односно шест одсто“, рекао је Маричић.

Он је навео да је код осталих јавних прихода наплата у десет мјесеци ове године износила 404,6 милиона марака, што је повећање за 18,4 милиона КМ у односу на исти период претходне године.

Остварен је раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 20, односно 35 одсто, док је нешто мања наплата забиљежена код такси и накнада управо јер је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси.

Маричић је рекао да је у октобру ове године наплаћено јавних прихода у износу од 242,6 милиона КМ или 10 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду.