Повећан буџет за пољопривреднике који за наредну годину износи 180 милиона КМ јесте прилика да буду побољшане постојеће мјере у свим секторима, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

„Не можемо да утичемо на цијене производа на тржишту и због тога смо најавили повећање аграрног буџета у Републици Српској“, рекао је Пашалић.

Он је истакао да је циљ обезбиједити што већу производњу и виши аграрни буџет.

„У периоду дивљања цијена, важно је помоћи пољопривредницима у свим градовима и општинама“, навео је Пашалић и оцијенио да је важно што је успио програм Републике Српске са Владом Мађарске који се односи на набавку механизације за пољопривреднике.

Он је напоменуо да је у јесењој сјетви засијано за 15 до 20 одсто више него прошле године и да у посљедње четири године није било кашњења у исплатама премија.

„Већ двије године заредом имамо више сјетвених површина засијаних стрним житима, првенствено пшеницом. То је тако зато што су произвођачи охрабрени високом цијеном пшенице, јер је у овој години дупло виша од прошлогодишње“, рекао је Пашалић.

Он је навео да је могуће повећање количине регресираног горива, односно дио који финансира Влада Српске, али и постотка повратка средстава за капиталне инвестиције о чему ће бити ријечи са пољопривредницима.

„Имамо довољно хране, пшенице и брашна у Републици Српској. Немамо проблема са тим, али имамо са високим цијенама. Важно је да нема опасности када је ријеч о доступности основним животним намирницама“, рекао је Пашалић.