Производња млијека на подручју општине Соколац је у односу на прошлу годину у благом паду. За девет мјесеци ове године, мљекарама је испоручено укупно 2.504.300 литара сировог млијека, што је за око 80.000 литара мање него 2021. године.

Највише умањење забиљежено је у јуну и јулу када је производња пала због суше која је имала негативан утицај на музна грла. Захваљујући кишним периодима у августу и септембру, стање у производњи млијека се поправило у односу на исте мјесеце прошле године.

Виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац Славиша Кнежевић очекује да ће и у преосталим мјесецима количина произведеног млијека бити у прошлогодишњим границама.

  • Претпостављам да би производња млијека била много мања да општина Соколац није из буџета подржала мљекаре исплатом премија од 10 пфенинга по једном литру испорученог млијека. Осим тога, општина Соколац је у буџету за текућу годину планирала 250.000 конвертибилних марака за овај вид подстицаја пољопривредницима, те је исплата премија за млијеко до сада редовна, што је помогло да се производња одржи. Међутим, када се све сабере, један литар млијека је око једне конвертибилне марке, што и даље незадовољава цијену јер су трошкови много више порасли у односу на овај пораст цијене млијека – нагласио је Кнежевић.

Према његовим ријечима, мљекара „Пађени“ преузела је укупно 1.953.800 литара, док је мљекара „Милкос“ откупила је 550.500 литара испорученог млијека.

  • По подацима се види да је убједљиво највећи произвођач млијека на подручју наше општине Милинко Ђерић из Соколовића, који је за првих девет мјесеци укупно испоручио преко 120.000 литара млијека, што је на мјесечном просјеку око 13.400 литара. То није занемарљиво и лично сматрам да се може поредити са производњом фармера у равничарским крајевима, као што су Семберија и Посавина. Остали произвођачи су на граници између 50.000 и 60.000 хиљада литара за девет мјесеци – додао је Кнежевић.

Предсједник Удружења произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ Саша Каповић увјерен је да ће и поред суше и осталих временских непогода, као и бројних поскупљења производња млијека бити као прошле године. Он је навео да је неколико мини фарми угашено, али је ипак већина фармера успјела задржати сточни фонд.

Каповић је прокоментарисао актуелну несташицу млијека у трговинама широм Републике Српске:

  • Сваки становник општине Соколац и Града Источно Сарајево може да види у продавницама које је млијеко доступно за куповину и по којој цијени. Млијека ће бити све мање, првенствено јер се улази у зимски период када музна грла уносе суву материју, односно сијено. Сматрам да мљекаре морају пратити своје прозвођаче и дати адекватну цијену, да би могли да опстати сами произвођачи млијека а самим тим и мљекаре – констатовао је Каповић.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ формирано је у фебруару и окупља око 200 мљекара са подручја општине Соколац.

Каповић је најавио да ће Управни одбор овог Удружења у децембру одржати сједницу, на којој ће бити разматрани бројни захтјеви произвођача, а неки од њих су надокнада штете проузроковане разним болестима музних грла, на које се није могло утицати.