ЈП „Шуме Републике Српске“, чије је сједиште у Сокоцу, обиљежило је јуче крсну славу – Митровдан. У периоду између двије крсне славе као једна од најважнијих активности јесте увођење нових мјере у вези са набавком механизације за извођаче радова и јавних редузећа. Како је појаснио министар пољопрвреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, Влада РС путем ресорног министарства по први пут, са 40 одсто суфинансира набавку механизације за извлачење трупаца.

  • Слично као код мјера у области пољопривреде, када пољопривредници купе тракторе па им враћамо 30 одсто вриједности. Мјере везане за набавку механизације за извлачење трупаца увели смо како би оснажили извођаче радова, јер тренутно су нам они најслабија карика. Када јавно предузеће усвоји план, он се на неки начин не извршава у потпуности, првенствено ради недостатка радне снаге у фирмама које склапају уговоре о сјечи и извлачењу са јавним предузећима, стога морамо овај сектор да оснажимо. Осим помоћи за набавку механизације, ми смо за шест мјесеци тачније од јула до краја године обезбиједили неких 4,1 милион КМ да извођачима радова платимо 4,7 КМ по кубику, јер се сада сусрећу са додатним проблемом, а то је цијена нафте. За те двије мјере Влада је издвојила преко шест милиона марака – истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима значајно је поменути да је у пробни рад пуштен информациони систем.

  • Тај систем нам помаже да боље пратимо све радове од сјече до опреме, тако да мислим да ће имплементација истог врло брзо да крене – додао је он.

До сада је план производње у предузећу остварен у износу од  90 одсто ће се настојати да у наредном периоду сви планови буду у потпуности реализовани.

  • Тих 10 одсто плана, што се не реализује, у новцу је 20 милиона. Шуме би та средства искористиле као дивиденду или новац за даље инвестирање. Трудићемо се да у стопостотном проценту извршимо планове. Свјесни смо да су захтјеви купаца много већи него што предузеће може да испоручи. „Шуме Српске“ у просјеку на годишњем нивоу сијеку око два милиона кубика свих дрвних сортимената, а потребе дрвопрерађивачке индустрије су близу пет милиона кубика, што најбоље говори колико је то несразмјерно. Ми смо у задњих годину дана имали преко 30 нових фирми, које желе да се баве дрвопрерадом. Региструју се, а не размишљају хоће ли имати довољно сировина. Тако да сада два милиона кубика морамо да поред постојећих, подијелимо на још додатних 30 фирми. Ипак, сарадња на институционалном и персоналном нивоу између министарства и предузећа, је веома успјешна и покушавамо да, кад већ не можемо свима испоручити колико желе, онда бар то учинимо равномјерно – појаснио је министар Пашалић.

Као једно од могућих рјешења датог проблема, он наводи увођење вишегодишњих уговора као што је то пракса у Хрватској, гдје се уговори са дрвопрерађивачима склапају на десет година и за тај период се обезбјеђује сировина. У случају да се појави нова фирма, мора чекати десет година да дође на ред. Пашалић каже да се по први пут разматра опција да се у Републици Српској раде уговори на пет година, тако да ко жели да се бави дрвопрерадом мора да сачека ред или да откупи већ постојећу фирму.

Фото: СРНА

Директор ЈП „Шуме Републике Српске“ Славен Гојковић рекао је да је година између двије крсне славе била тешка, али не толико као у вријеме пандемије изазване вирусом корона.

  • Сам почетак предвиђао је добре резултате, захваљујући припремама и корекцијама цијена, договорених са ресорним министром. Дали смо додатни стимуланс извођачима радова, а донесен је и нови цјеновник који је усвојила Влада. Међутим, наступила је украјинска криза, која је узроковала велика помијерања на тржишту, инфлацију и остало. Поново је почела да пада производња, имали смо јак притисак на шумске дрвне сортименте и све је то давало неке негативне резултате. Ресорно министарство је препознало те проблеме те је једна од брзих мјера била да се из Компензационог фонда субвенционира производња шумских дрвних сортимената по кубику што је наступилпо у мјесецу јулу. Тек недавно, у октобру, смо осјетили праве резултате те субвенције, јер је октобар испао рекордни мјесец у години по производњи. Свему томе допринијели су одлични временски услови. Пошто поменута субвенција траје до краја године, то нам даје наду да ћемо ипак ову години завршити много боље у односу на претходну – навео је Гојковић.

Потврдио је да су „Шуме Српске“ прошлу годину завршиле са 86 одсто остварене производње, што је резултовало губитком од 20 до 25 милиона марака. Ове године, према Гојковићевој процјени, та оствареност могла би достићи између 90 и 92 одсто.

  • Ми смо у овој години имали два пута повећање цијене рада запослених у предузећу, и то једно на почетку године, а друго у јулу када је донесен колективни уговор, с тим што зависи колико је које шумско газдинство способно да исплаћује такву плату. Година је тешка, али показатељи су оптимистични. Мислим да смо ушли у фазу опоравка предузећа. То видимо кроз финансијске извјештаје у којима стоји да смањујемо дуговања, поправљамо ликвидност, плаћамо све обавезе према локалним заједницама и Пореској управи. Треба само овакав темпо да наставимо. Слиједе припреме за идућу годину, а пошто неће више бити субвенција из Компензационог фонда, мораћемо повести рачуна да извођачи радова буду задовољни цијенама, прије него кренемо са расписивањем јавних набавки за извођење радова. Такође, претпоставка је да ћемо морати кориговати цијене шумских дрвних сортимената, а текућу 2022. годину ћемо завршити без промјена – додао је Гојковић.

Јавно предузеће шумарства Репувлике Српске основано је Одлуком Владе РС 1992., а регистровано 1993. године. Промјена облика организовања Јавног предузећа у друштво капитала – акционарско друштво је извршена 1995. године.