На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у октобру је регистровано 50 кривичних дјела, што је за 11 одсто више него у упоредном периоду, речено је данас на конференцији за новинаре од стране руководства Управе.

Начелник ове управе Бранимир Шеховац оцијенио је да је стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће, те да нису нису евдентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, као ни тежа кривична дјела, попут разбојништва.

Шеховац је на конференцији за новинаре ове управе на Палама о резултатима рада за октобар навео да су регистрована два кривична дјела изазивања опште опасности, која су расвијетљена, те 13 кривичниих дјела по непознатом починиоцу, од којих је девет расвијетљено.

Он је истакао да расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи око 64 одсто, док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 90 одсто.

Шеховац је додао и да је евидентирано шест кривичних дјела насиља у породици, у којима су три жртве лакше повријеђене.

Према његовим ријечима, Полицијска управа Источно Сарајево наставља и даље да спроводи своје планске превентивне и репресивне активности, са циљем подизања стања безбједности на виши ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да је поднесено 45 извјештаја надлежном тужилаштву против 49 лица за почињена кривична дјела, од којих је 20 повратника у извршењу кривичних дјела.

Церовина је навео да је највећи броја кривичних дјела из области општег криминалитета, и то 19 против имовине, четири против живота и тијела, те 16 из области остала кривична дјела.

Он је прецизрао да је забиљежено једно кривично дјело из области привредног криминалитета, три кривична дјела у вези са дрогом, те седам кривичних дјела из области безбједности саобраћаја.

Замјеник начелника Управе Игор Кушић рекао је да је у октобру забиљежено 40 нарушавања јавног реда и мира, што је за 33,3 одсто више него лани.

Он каже да је поднесено осам захтјева за покретње прекршајног поступка, издато 37 прекршајних налога и санкционисано 49 лица, те да структуру прекршаја чине вријеђање, туча и физички напад.

Кушић је навоо и да се догодило 50 саобраћајних незгода или за 7,4 одсто мање него у упоредном периоду, те да није било смртно страдалих.

Регистроване су три саобраћајне незгоде са теже повријеђеним, 17 са лакше повријеђеним и 30 са материјаном штетом.

„Најчешћи узроци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима на путу, недржање одстојања између возила и првенство пролаза“, рекао је Кушић и додао да је из саобраћаја искључена 82 возача и привремено одузета два возила од вишеструких повратника у чињењу прекршаја.

Он је наводи да је регистровано 1.795 прекршаја из области саобраћаја, а изведене су и три регионалне и 35 локалних акција контроле у саобраћају.