Руски филмови више неће моћи да се квалификују за Оскара, јер су услови Америчке академије филмске умјетности за добијање те награде у супротности са вриједностима Русије, рекао је познати руски филмски стваралац Никита Михалков, који је који је 1994. добио Оскара за драму „Варљиво сунце“.

Он каже да од дужине трајања тренутних критеријума за добијање Оскара зависи колико дуго би Русија могла да се држи даље од кандидатуре за ту награду.

„Зависи од тога на колико година ће продужити правила за додјелу Оскара, односно принцип подобности филмова. Мислим да су Оскари мртви, а ми тренутно радимо на оснивању Евроазијске филмске академије са Евроазијским наградама које ће бити врхунске, моћне и веома мотивишуће“, рекао је Михалков новинарима.

Он је додао да ће за номинацију бити размотрени они филмови који се поклапају са моралним вриједностима које дијеле све земље које би се придружиле академији.

Михалков указује да филмови у којима постоји одређени број ЛГБТ глумаца имају право на номинацију за Оскара, а расна разноликост међу глумцима је још један кључни критеријум.

Ове јесени руски комитет за Оскаре је требало да преда филм који би могао да се квалификује за додјелу награда, али је одбор Националне академије филмских умјетности и наука Русије одлучио да бојкотује додјелу Оскара 2023.

Предсједник комитета Павел Чухрај поднио је оставку у знак протеста против ове одлуке у чему га је пратило још пет филмских стваралаца.