Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман учествује у Прагу на Економском форуму паметних градова западног Балкана, који је посвећен размјени знања и искустава међу стручњацима, представницима институција и пословног свијета, са фокусом на више тема о одрживом и паметном урбаном развоју.

Короман је рекао да су главне области интересовања учесника овог форума управљање отпадом, управљање водама и урбана мобилност.

„С обзиром на то да град Источно Сарајево ради на развоју Акционог плана енергетски и климатски одрживог развоја /СЕЦАП/, пажњу смо посветили сесијама на којима су говорили представници градова који учествују у пројекту `ЕУ4НЕТ Споразум градоначелника на западном Балкану и Турској`, као и надлежних министарстава из земаља западног Балкана“, истакао је Короман.

Он је навео да ће бити представљене могућности финансијске подршке реализацији пројеката из ових области, као и платформе које подржавају пројекте паметних градова на западном Балкану, саопштено је из Управе града Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, представници градова из земаља западног Балкана имају прилику да током форума виде и конкретне примјере техничких рјешења у градовима у Чешкој.

Форумом, који је фокусиран на одрживи и паметни урбани развој, зелену и дигиталну транзицију, предсједавају чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела и представник Конфедерације индустрије Чешке Јарослав Ханак, а присуствују делегати западног Балкана и земаља ЕУ, представници општина, градоначелници, као и представници међународних финансијских институција и регионалних организација.

Форум „Економски форум паметних градова ЕУ-западни Балкан“ одржава се од сриједе, 16. новембра, а завршава се сутра.