Људи би могли дуже да бораве на Мјесецу већ током ове деценије, рекао је званичник Америчке свемирске агенције /НАСА/ Хауард Ху. Ху, који води програм Насе за лунарне свемирске летјелице „Орион“, рекао је да ће станишта бити потребна за подршку научним мисијама.

Он је рекао да је лансирање ракете „Артемис“ у сриједу, која носи „Орион“, „историјски дан за лет човјека у свемир“.

„Орион“ је тренутно удаљен око 134.000 километара од Мјесеца.

„То је први корак који предузимамо ка дугорочном истраживању дубоког свемира, не само за САД већ и за свијет“, рекао је Ху за Би-Би-Си.

Он је додао да је ово историјски дан за Насу, али и историјски дан за све људе који воле летове људи у свемир и дубинско истраживање свемира.

Ако тренутни лет „Артемис“ буде успјешан, каже Ху, онда би сљедећи био са посадом, а затим би услиједио трећи гдје би астронаути поново слетјели на Мјесец по први пут од „Апола 17“ прије 50 година.

Ракета „Артемис“ дуга 100 метара полетјела је из свемирског центра Кенеди у оквиру Насине мисије да врати астронауте на Земљин сателит.

Свемирска летјелица „Орион“, која је на врху ракете, за ову прву мисију нема посаду, али је опремљена лутком која ће да региструје посљедице љета на људско тијело.

Лет у сриједу услиједио је након два претходна покушаја у августу и септембру
који су прекинути током одбројавања због техничких сметњи.