Амбасадор Ласло Маркуш први замјеник високог представника у Босни и Херцеговини који је и шеф Регионалне канцеларије ОХР-а у Бањалуци, јуче је боравио у радној посјети општини Соколац гдје је са начелником Милованом Бјелицом разговарао о привредној, политичкој и безбједоносној ситуацији у овој општини и подручју Града Источно Сарајево.

Ријечи је било о плановима и пројектима у наредном периоду, али и са оним чија реализација је у току.

Начелник Бјелица је истакао да је мађарског дипломату упознао са територијалном и демографском структуром, као и са привредним потенцијалима општине Соколац.

  • Амбасадор је исказао интересовање за живот нашег становништва, јер су тешка времена и криза је наступила. Најбитније је да ми немамо већег исељавања становништва, осим оних људи који возе камионе по Европи али су им породице настањене у нашој општини. Имамо амбициозне планове за дрвну индустрију, за проширење пољопривредне прозводње, а посебно када је у питању изградња објеката за производњу електричне енергије из обновљивих извора, затим отварање нових привредних капацитета на бази зелене енергије коју планирамо да успоставимо на нашем подручју – навео је Бјелица.

Он је изразио жељу за успостављањем слободне пословне зоне, те је у том погледу замолио амбасадора Маркуша да он својим ауторитетом колико је могуће подржи општину Соколац.

  • Најбитније је да се општина представи на прави начин. Не очекујемо да ће нама неко тек онако уплаћивати финансијска средства, али гдје аплицирамо наше пројекте, да се чује за њих, те да им се посвети пажња – нагласио је он.

Бјелица је подсјетио да је амбасадор Маркуш и раније боравио на простору Босне и Херцеговине, као и да му је позната ситуација на овом простору, мада нешто мање у источном дијелу.

  • Искористио сам прилику да му приближим сва дешавања и господин Ласло је подржао наше напоре које чинимо и планове за будућност. Ово је један чист партнерски однос, сарадња општине Соколац за замјеником високог представника у Босни и Херцеговини – закључио је Бјелица.

Амбасадор Маркуш је дипломатску каријеру започео као други секретар за политичка питања при мађарској амбасади у Сарајеву. Као запосленик Министарства спољних послова и трговине Мађарске радио је на више позиција које су се тицале Западног Балкана: као службеник за Хрватску, замјеник директора за Западни Балкан и амбасадор на Косову.

Осим наведеног, радио је као национални експерт при Савјету Европске Уније и члан мониторинг мисије Европске Уније у Грузији, те је стекао искуство радећи у Министарству одбране Мађарске као замјеник шефа кабинета.

Посједује докторат из историје Источне Европе са Универзитета ЕЛТЕ у Будимпешти. Аутор је и коаутор четири књиге о историји и политици Западног Балкана.