У оквиру акције „Безбједна вожња у зимским условима“ данас су представници Ауто-мото друштва Соколац у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Срспке и Министарства унутрашњих послова РС, вршили превентивну контролу исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зимску вожњу.

Зимска опрема састоји се од пнеуматика са зимским или љетњим профилом на свим точковима на којима дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра и одговарајућих ланаца који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Испред Ауто-мото савеза РС Предраг Ликокур је истакао да се контрола врши у циљу повећања укупног степена безбједности саобраћаја и смањења броја саобраћајних незгода и њихових посљедица које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

  • У оквиру бесплатне контроле возила, желимо возачима указати на њихову законску обавезу те поштовање правилника о зимској опреми. Тако да данас вршимо контролу расхладне течности у моторном возилу, дубину газећег слоја пнеуматика, исправност свјетлосно-сигналних уређаја, вискозитет кочионе течности, плинску инсталацију уколико је возило посједује те опрему и прибор возила. Уколико уочимо неке недостатке укажемо возачу на неисправност коју треба отклонити како би на што безбједнији начин учествовали у саобраћају- појаснио је он, те додао да зимски услови на Романији обавезују сваког возача да посједује зимске пнеуматике.

Добривоје Амовић, секретар Ауто-мото друштва у Сокоцу је појаснио да циљ ове акције јесте подизање свијести учесника у саобраћају о важности припреме возила за безбједно учешће у саобраћају у вријеме зимских услова вожње, који су посебно изражени на овом планинском подручју.

  • На данашњој контрли вршили смо провјеру да ли су возачи замијенили зимске гуме, како је то прописано по закону и да ли дубина шара на газећем слоју одговара прописима. Друга важна контола је контрола течности за хлађење мотора, која би требала да издржи тепмературу до – 30  ͦC, пошто код нас температуре често падају до тог подиока у зимским данима. Битна је и провјера течности за прање вјетробрана те мјерење вискозитета уља за кочнице, јер ако је уље изгубило вискозитет постоји помућност да се на ниским температурама згусне и самим том немамо адекватне кочнице. 

Он је рекао да су посједовање зимске опреме у коју спадају и ланци за снијег, као и сви ови детаљи битни за безбједну зимску вожњу и законска су обавеза од првог  новембра 2022. године до првог априла  наредне године.

Исправност возила провјерила је и Милица Дангубић из Сокоца, које је као почетник јако задовољна што има могућност да на вријеме изврши контролу у каквом је стању возило за предстојећу зимску сезону с обзиром на услове и велике минусе те чињеницу да је стање на путевим нарочито тешко у вријеме сњежних падавина.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Ауто мото савезом Републике Српске, Министарством саобраћаја и веза РС и Агенцијом за безбједност саобраћаја РС од 08. новембра до 02. децембра 2022. године учествује у акцији „Безбједна вожња у зимским условима“. Апелује се на возаче да поштују саобраћајне прописе, и да вожњу прилагоде условима и стању на путу.