Представници Удружења слијепих и слабовидих Пале данас су својим члановима уручили четири лаптопа која су набавили уз подршку општине.

Предсједник овог удружења Игор Вукашиновић рекао је новинарима да су рачунари опремљени специјализованим програмом, такозваним читачем екрана.

„Компјутер је приступачан за особе са инвалидитетом јер могу га користити за читање књига, иако су без вида“, истакао је Вукашиновић.

Вукашиновић је подсјетио да су прољетос подијелили три рачунара са читачем екрана, те да имају потребу за још четири.

Према његовим ријечима, Удружење тренутно окупља 36 чланова који живе углавном од скромних примања, незапослени су, те би надлежни овим лицима требали да обезбиједе могућност запошљавања, што би им увелико олакшало свакодневницу.

Он је рекао да члановима обезбјеђују и остале уређаје за које искажу потребу попут апарата за мјерење шећера, притиска, топломјер.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да Вукашиновић као предсједник Удружења слијепих и слабовидих Пале на најбољи могући начин показује бригу о члановима Удружења, те да ће увијек имати подрушку општине Пале.

Југовић је истакао да ће када се буде креирао буџет за идућу годину разговарати са Вукашиновићем и видјети шта је то потребно да се настави ова активност.

„Ово је само почетак једне активности јер се мора приступити новим технологијама. Олакшање је да се текстуални процес претвара у говорне поруке како би они могли да разумију и почну да читају и баве свим другим активностима“, рекао је Југовић.

Он је додао да институције Српске морају наћи додатне ресурсе када је ријеч о едуакцији, школовању и запослењу ових лица.