Просјечна октобарска нето плата у Републици Српској била је 1.198 КМ и у односу на септембарску номинално је већа за 0,8 одсто, а реално мања за један одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Највећа просјечна октобарска нето плата од 1.582 КМ исплаћена је у области информације и комуникације, а најнижа од 871 КМ у грађевинарству.

У октобру ове године у односу на исти мјесец лани у 18 од 19 дјелатности забиљежен је номинални раст нето плате. Смањење нето плате од 1,5 одсто евидентирано је у сектору финансијске и дјелатности осигурања.

Октобарска бруто плата била је 1.815 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у октобру у односу на септембар веће су за 1,8 одсто, док су у односу на октобар лани веће за 15,5 одсто, односно мјесечна инфлација у октобру била је 1,8 одсто, а годишња 15,5 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у октобру од 26,2 одсто био је у одјељку храна и безалкохолна пића због веће цијене уља и масноћа, те млијека и млијечних производа, затим у групи превоз од 25,8 одсто због повећања цијена у авио-саобраћају, те поскупљења горива и мазива.

Највећи пад цијена у посматраном периоду од 5,1 одсто био је у одјељку одјећа и обућа због сезонских снижења конфекције и обуће.