Одјељење за инспекцијске послове града Источно Сарајево, у сарадњи са Инспекторатом Републике Српске врши појачану контролу поштовања прописаних маржи приликом формирања цијена основних животних намирница, у продајним објектима у свих шест градских општина. Како је навео начелник Одјељења за инскпекцијске послове Градске управе Ратко Ђуровић појачана контрола ће засигурно трајати у наредних десет дана, а уколико буду утврђене веће неправилности постоји могућност за продужење истих.

  • Премијер Републике Српске Радован Вишковић претходно је надлежним инспекторима наложио контролу цијена основних животних намирница, и наше Одјељење добило је такође налог. Подсјећам да је Уредбом о ограничавању маржи у промету робе, малопродајна маржа осам одсто, док је велепродајна шест одсто. Контролисаће се производи који спадају у основне животне намирнице као што су: кухињска со, зачини и други додаци исхрани, прерађено конзервирано месо, животињска и биљна маст, маргарин, млијко и млијечни производи, млински производи односно пшенично брашно, хљеб, шећер, фармацеутски препарати и лијекови, као и храна за бебе. Прописаном новчаном казном у износу од 10.000 КМ санкционисаће се правно лице за прекршај, новчана казна од 5.000 КМ предвиђена је за одговорно лице у правном лицу, а новчана казна од 6.000 марака односи се на предузетника који поступи супротно овој одредби – појаснио је Ђуровић.

Он је додао да су надлежни инспектори у претходна три дана вршили контролу цијена основних животних намирница на подручју Града те није примијећено одступање од маржи, али да се у наредним данима наставља рад на терену.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић изјавио је да цијене нафте и нафтних деривата падају из дана у дан на свјетским берзама те очекује да тај тренд прате и цијене у малопродаји. Стога ће одјељења за инспекцијске послове у сарадњи са Инспекторатом Српске ових дана контролисати и бензинске пумпе, потврдио нам је начелник Одјељења за инспекцијске послове града Источно Сарајево Ратко Ђуровић.

  • Наложена је и контрола маржи на гориво, гдје је прописана малопродајна маржа од 0,25 КМ по литру максимално. Прекршиоцима слиједе санкције – казао је Ђуровић.

Према подацима Инспектората широм Републике Српске, од почетка мјесеца а закључно са 23.11.2022. године, у 32 случаја утврђено је прекорачење маржи на основне животне намирнице, док је 21 казна изречена на основу прекомјерених цијена осталих роба.

Због прекорачења маржи на основне животне намирнице, маркети и тржни центри санкционисани су са 237.000 КМ.