Послије вишесатних преговора у Бриселу, постигнут је договор Београда и Приштине о таблицама.
Јариње - Фото: ТАНЈУГ

ЈарињеФото: ТАНЈУГ

Договорено је да ће Београд престати да издаје регистарске таблице са називима градова на Косову и Метохији, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.

Предсједник Србије Александар Вучић говориће данас о детаљима договора.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да договор значи да нема никакве казнене политике Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, као и да је Курти прихватио све оно што је претходних дана одбијао.

Наглашава да је је посебно важно да овим договором остају КМ таблице.

– Ријеч је о таблицама које су законске које легално издаје Република Србија и које ће Срби на сјеверу КиМ моћи да користе. Оне ће и даље бити у употреби као што су биле и до сада – навео је Петковић.

Како је рекао, то између осталог значи да ће сви власници аутомобила који посједују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и продуже њихово важење.

– Једино гдје ћемо застати, застаћемо са издавањем потпуно нових КМ таблица и то све до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно рјешење по питању таблица. Али ионако за посљедње три године те КМ таблице нове се нису издавале – рекао је Петковић.

Он је истакао да је овим договором сачуван мир и стабилност.

– Успјели смо да обезбиједимо сигурност за Србе на сјеверу КиМ. Свакако дијалог и разговори се настављају и то је оно што је најважније јер треба да идемо у правцу нормализације односа, прије свега нормализације односа на терену када је ријеч о нормалном животу и животу свих људи како Срба тако и Албанаца – наводи Петковић.

Стејт департмент поздравио споразум

Сједињене Америчке Државе поздравиле су споразум између Београда и Приштине у вези са спором око регистарских таблица на сјеверу Косова, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, преноси Ројтерс.

Прајс је оцијенио да су то „мјере којима ће се избјећи даља ескалација тензија“.

– Похваљујемо споразум двије земље којим ће се у потпуности и хитно нормализовати односи под окриљем дијалога Европске уније. Подржавамо дијалог ЕУ као најбољи пут којим ће Србија и Косово имати европску будућност – навео је портпарол Стејт департмента.

Прајс је рекао да САД поздрављају одлуку двије стране да се на прво мјесто ставе интереси народа и побољша квалитет свакодневног живота.

– Двије стране су направиле огроман корак јуче, под окриљем ЕУ, ка учвршћивању мира и стабилности у региону. САД поздрављају конструктивне преговоре и охрабрују даљи напредак – истакао је Прајс.