Лења пита је позната посластица још од давнина. На нашим просторима је често на трпезама јер се брзо и веома лако прави, а састојци су јефтини. Обично се прави са јабукама али може и са вишњама, боровницама и другим воћем. Обично је да се између двије коре стави воће. Кроз вријеме су настале различите варијанте рецепта. Оригинална верзија захтијева прхко тијесто од којег се развлаче двије коре, међутим, на нашим просторима се више прави верзија са обичним тијестом за патишпањ.

Ако сте се питали зашто колач има назив баш лења пита, за то има више теорија. Неки кажу да је овај колач настао код лијених домаћица а неко да је такав назив добиo због развлачења минималног броја кора. Како год да је назив настао, ова пита је лијепа, укусна и брзо се прави.

Једна од варијација лење пите је и сипана пита од јабука. У овој пити наизмјенично се слажу мокри и суви слојеви који се током печења повезују у тијесто. Ово је један од оних провјерених старинских колача с којима никада не можете погријешити, а уживање је загарантовано. Правићете је често јер је сви воле али и зато што не тражи пуно труда – много више времена отићи ће на само печење него на припрему.

Сипана пита од јабука

Суви састојци (мјера чаша од 2 дл)

2 чаше брашна

2 чаше гриза

1 чаша шећера

1 прашак за пециво

Воћни дио:

1 – 1,5 кг јабука

2 кесице ванилин шећера

цимет

1 чаша шећера

3/4 чаше уља

Припрема:

Просијте брашно са прашком за пециво, додајте гриз и шећер. У другу посуду нарибајте јабуке, пошећерите их, ставите ванилију, цимет и уље. Добро измијешајте. Рерну загријте на 180°Ц. На лим за печење величине 20×30 ставите папир за печење. Суву смјесу подијелите на 3 дијела, а јабуке на 2  дијела. На лим прво сипајте суву смјесу, поравнајте је, а затим на њу распоредите пола јабука. Опет поравнајте, затим по јабукама поспите суве састојке, затим на њих опет јабуке и на крају завршите са сувим састојцима. Ако вам је остало сока од јабука, полијте лагано одозго и ставите у рерну на 200 степени 40 минута.