Данас је одржана 17. редовна сједница Скупштине општине Соколац на којој су одборници упознати са информацијом о извршењу буџета Општине Соколац за првих девет мјесеци ове године. Укупна буџетска средства остварена у текућој фискалној години износе 6.283.098 КМ и у поређењу са средствима планираним буџетом за 2022. годину остварена су са 64 одсто, док су укупни буџетски расходи и издаци реализовани у износу од 7.366.847 КМ, или 75 одсто на планиране. Исказан је дефицит у извршењу буџета за 1.083.749 КМ.

Ова тачка дневног реда, примљена је к знању, међутим, шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић констатовао је да је настављен тренд дефицита на свака три мјесеца.

  • Сматрам да је то уз повећање прихода од ПДВ-а и „Шума Републике Српске“ превише. Нисмо учествовали у изради ребалнса буџета и начелник је повукао ту тачку дневног реда и прије него су одборници добили прилику да дискутују и да се изјашњавају по том питању. Подсјећам да је претходни буџет подржан због социјалних категорија, спортских клубова, осталих социјалних давања и плата радника које су у том тренутку дошле у питање. Тим потезом, изашли смо у сусрет самом начелнику, иако се нисмо сложили са многим ставкама у поменутом буџету – навео је Радић.

Након сједнице, начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да се дефицит односи већином на ненаплаћена средства за кориштење градског грађевинског земљишта.

  • По налогу Ревизије, неопходно је да сваке године уврстимо у планиране приходе обавезе које имају наши суграђани према Општини за купљено земљиште за индивидуалну стамбену изградњу по пројекту два изградње и обнове тада Српског а сада Источног Сарајева и грађевинске дозволе. Ти су уговори обновљени прије неколико година и већина тих уговора још траје. Општина Соколац је додијелила 1.350 локација и грађевинских дозвола, али је тадашњи високи представник у БиХ наложио да се то мора наплатити. То нису мала средства, само по том основу имамо потраживања око 500.000 КМ. Када су у питању остали непорески приходи, мислим да ће се они повећати до краја године. У међувремену повећани су трошкови и за лична давања јер је Влада донијела Одлуку о повећању личних доходака. Дошло је и до запошљавања одређеног броја радника у установама при општини Соколац. За наредну годину не можемо планирати већи износ ПДВ-а него што је остварење у овој због обавеза које имају већи нивои власти. Углавном, оно што је сигурно јесте да се све ради у складу са законом – нагласио је он.

Начелник Бјелица је упутио иницијативу у којој је позвао Комисију за буџет и финансије да се током наредне седмице одржи радни састанак, како би дошло до могућег договора и подршке ребаланса буџета за ову годину до наредне сједнице Скупштине општине Соколац. Осим тога, план је да одборници учествују и у изради Нацрта буџета за 2023. годину.

  • Поздрављам ову иницијативу, мислим да је корисна и очекујем да ће дати резултате како би убудуће радили нешто у договору и интересу саме локалне заједнице и планирања средстава. Надам се да ћемо доћи у ситуацију да не говоримо више о дефицитима и пробамо бар једном да послујемо на нули ако је могуће, јер свједоци смо да је прилив средстава много већи него задњих година, тако да мислим да смо добили простор да рјешавамо обавезе из претходног периода – закључио је шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић.

На данашњој 17. редовној сједници Скупштине општине Соколац усвојен је Извјештај о васпитно-образовном раду за радну 2021/2022. годину Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, као и годишњи програм рада ове установе за радну 2022/2023. годину. Усвојен је и Приједлог програма зимског одржавања улица, насеља, локалних и некатегорисаних путних праваца на подручју општине Соколац за 2022/2023. годину.