Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце „Четири плус“ Републике Српске Миладин Готовац очекује да наредне године у Српској буде усвојен закон о мајци, те захвалио Влади Српске на редовности исплате помоћи за вишечлане породице.

Готовац сматра да новчана помоћ вишечланим породицама није системско рјешење те да би закон о мајци био најбоља пронаталитетна мјера о чему ће, како каже, врло брзо разговарати са представницима институција Српске.

Захваливши се на свакој подршци предсједнику и премијеру Српске, Готовац је навео да право на остваривање новчане помоћи остварују 4.032 вишечлане породице, а услов за то је минимално једно малољетно дијете и да је један од родитеља незапослен.

Он је истакао да је ријеч о доброј одлуци Владе Републике Српске, захваливши се на редовности исплате.

„Знам да су исплаћена средства за септембар и октобар, док се увелико врше исплате за новембар и исто тако сам сигуран да ће бити исплаћене за децембар“, рекао је Готовац новинарима у паузи радне сједнице предсједника удружења регије Бањалука.

Он је навео да би закон о подршци незапосленим родитељима са четворо и више дјеце у Републици Српској требало да ступи на снагу 1. јануара 2023. године, оцијенивши да је ријеч о квалитетном закону гдје су обухваћене све породице у Српској у којима је један од родитеља незапослен.

Потпредсједник републичког Удружења „Четири плус“ Дејан Тодоровић рекао је да је одлука предсједника Републике Српске Милорада Додика о помоћи породицама са четворо и више дјеце у којима не ради један родитељ најважнија одлука за вишечлане породице од постанка Српске.

„Осјећај који је имао предсједник Додик прије неколико мјесеци показао се као фенмоменалан, али га, нажалост, институције не прате ни близу“, рекао је Тодоровић и додао да је важно донијети закон о мајци.

Он каже да ће то бити мјера која ће бити револуционарна за Републику Српску и да ће се све мајке које имају троје дјеце потрудити да имају четворо, јер ће им Српска помоћи са износом од 700, 800 или 1.000 КМ.

Тодоровић каже да износ није важан, те да је важно да је он системски.

Из Удружења наводе да у Републици Српској има око 6.000 вишечланих породица, а највише их долази из бањалучке регије – око 1.800.