Музичка академија са сједиштем у Источном Сарајеву баштини традицију музике и појања сарајевских Срба чији је центар током турске владавине био у Старој цркви на Башчаршији, изјавио је професор Предраг Ђоковић.

Ђоковић је Срни уочи предавања о теми „Између опстанка и прогреса: Музика и појање у животу сарајевских Срба у прошлости“, рекао да се то може подијелити на период под турском и под аустроугарском влашћу.

„У турско доба, Србима је у јавности било забрањено спроводити било какве манифестације, па су се све активности дешавале у приватним домовима, гдје су се људи окупљали и веселили. Ипак, Стара црква на Башчаршији била је центар сарајевских Срба у то доба, гдје је чуван тај дух и култура“, истакао је Ђоковић.

Према његовим ријечима, аустроугарски период је занимљив с друге тачке, јер тада почињу да се окупљају нове секције, чији је центар било Српско пјевачко друштво „Слога“, који је био један центар који превазилази само хорско пјевање.

Ђоковић додаје да је у оквиру „Слоге“ у том периоду функционисала и тамбурашка секција, као и једна секција драме, што је био заметак сарајевског позоришног живота.

„Људи требају да знају како је текао тај живот и у добру и у злу. Нажалост, на овим просторима Срби су имали доста периода када им је био угрожен и сам биолошки опстанак, тако да је добро скренути пажњу на музику“, указао је Ђоковић, који предаје на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о данашњем времену, Ђоковић примјеђује да је ту видљива једна подвојеност која се огледа у Срајеву и Источном Сарајеву, гдје су сарајевски Срби започели нови живот.

„Сматрам да овдје има доста потенцијала. Наша Музичка кадемија много се труди да надокнади оно што је изгубљено. Имамо ангажоване наставнике и студенте, квалитетне фестивале и диван Камерни хор за црквену музику и појање. С обзиром на тренутне околности, сматрам да постоји одређени континуитет“, закључио је Ђоковић.

Предавање на Музичкој академији организовано је у оквиру четвртог Хорског фестивала „Дани Слоге“, који је ове године посвећен обиљежавању 150 година од освештања Саборне цркве у Сарајеву.