Према евидентираним подацима Центра за социјални рад Соколац, у 2022. години регистровано је пет случајева насиља у породици, што је за три пријаве мање у односу на прошлу годину. Вршилац дужности директора Центра за социјални рад Сњежана Башевић навела је да је да је у четири случаја жртва насиља била жена, а у једном дијете.

  • У два случаја је изречена хитна мјера заштите и то обавезно лијечење од зависности од алкохола у трајању од 30 дана, у два случаја забрана приближавања жртви насиља на 200 метара у трајању од 30 дана, а у једном случају је изречена хитна мјера удаљење из стана/куће у којој живи учинилац насиља. Интересантно је да ни у једној пријави жртва насиља није био мушкарац – додала је.

Она је подсјетила да се хитне мјере заштите и заштитне мјере изричу у складу са Законом о заштити од насиља у породици.

  • Хитне мјере заштите су удаљење учиниоца насиља из стана/куће или другог стамбеног простора, као и забрана приближавања или контактирања учиниоца насиља са жртвом насиља у породици. То су мјере које се одмах изричу, без икаквог чекања – појаснила је в.д. директора Центра за социјални рад Сњежана Башевић.

Према њеним ријечима веома је важна сарадња са релевантним институцијама које су дужне да раде на сузбијању насиља.

  • Са Полицијском станицом Соколац је изванредна сарадња и имамо потпуно разумијевање. Хитно се регује, покреће се судски поступак, тако да је жртва насиља одмах заштићена. Након пријема пријаве да је учињено насиље у породици, надлежни полицијски службеници одмах обавијесте Центар за социјални рад, који одмах непосредно пружа социјалну заштиту и психосоцијалну помоћ жртви насиља те предузима друге мјере из своје надлежности – наводи она.

В.д.д иректора Сњежана Башевић казала је да је у складу са Законом о заштити од насиља у породици, Центар за социјални рад Соколац оформио Стручни тим за утврђивање плана помоћи жртви и кооординације активности у процесу помоћи жртви у складу са њеним потребама и избором.

  • Сматрам да ће веома значити то што смо образовали смо тим који чине представници наше и других установа, локалне самоуправе, полиције, невладиних организација и стручњака који се баве питањем породице и насиља у породици.

Кампања „16 дана активизма“ сваке године почиње 25. новембра, када се обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама, а завршава 10. децембра на Међународни дан људских права. Према Декларацији о заустављању насиља над женама Уједињених нација, насиље над женама се дефинише као манифестација историјски неједнаког односа моћи између мушкараца и жена. Такође, насиље над женама представља један од основних друштвених механизама уз помоћ којих су жене приморане на положај подређености према мушкарцима.

Кампања „16 дана активизма“ настала је у оквиру Центра за женско глобално лидерство на Универзитету Ратгерс 1991. године, као годишња акција која захтева укидања свих врста насиља над женама. Од тада, кампању је широм света обиљежило преко 5000 организација у више од 180 земаља.