Основна школа „Соколац“ и ове године подржала је хуманитарну акцију „Обрадујмо вршњаке на Косову и Метохији“ и опремање Дневног центра „Подржи ме – 9.јануар“ у Косовској Митровици. У 50 школа у Републици Српској, колико их се одазвало акцији, прикупљено је укупно 36.500 КМ, а највише средстава донирали су соколачки основци – 3.175. КМ.

Директор школе Ђорђе Рајић казао је да је изразито поносан на ђаке, али и њихове родитеље.

  • Мислим да је ово девета година како Одбор за помоћ на Косову и Метохији, чији је предсједник Милорад Арлов, организује хуманитарне акције, а наша школа је учествовала сваки пут. Захваљујем се дјеци и њиховим родитељима због којих смо опет школа са највише прикупљених средстава. Ово није први пут, још смо током двије године, били проглашени за школу која је донирала највише помоћи. Заиста сам поносан на њих. С обзиром на то да смо ове године имали прилику да угостимо дјецу и наставнике са Космета, некако ову сарадњу доживљавамо, прије свега пријатељски – изјавио је Рајић.

Рајић је изразио наду да ће се дјеца Романије и Космета још чвршће повезати у наредном периоду, како кроз вид новчане подршке коју овдашњи школарци пружају својим вршњацима, тако и кроз организацију посјета.

  • Школа није само образовна, већ и васпитна установа, у којој је овај моменат изузетно важан. Наша дјеца са родитељима се увијек радо одазивају и то су вриједности које треба и даље да његујемо. Учествоваћемо увијек у томе уз наду и жељу да ћемо опет бити у прилици да угостимо малишане са Косова и Метохије, а можда ако услови то дозволе да и наша дјеца посјете њих – истакао је директор Ђорђе Рајић.

У изјави за домаће медије предсједник Одбора за помоћ дјеци са Косова и Метохије Милорад Арлов открио је да за уградњу лифта у Дневном центру недостаје 24.000 евра, које се нада да ће успјети прикупити до краја године, као што је сигуран и да ће моћи обезбиједити више од 1.500 никољданских и божићних пакетића за српску дјецу на Косову и Метохији, у Глини и западној Славонији у Хрватској.