Студенти и професори Високе школе за услужни бизнис Соколац, у понедјељак су у оквиру Ерасмус+ пројекта К152 „International Youth Mobility“ били домаћини студентима партнерских организација из Белгије, Италије, Румуније и Турске у оквиру провођења активности на пројекту “Не дискриминацији”.

Према ријечима директора Огњена Бакмаза, ријеч је о активностима у сврху борбе против расизма, спречавања предрасуда и дискриминације према избјеглицама, рањивим групама и мигрантима.

У оквиру ЕРАСМУС+ пројекта К152 „International Youth Mobility“ студентима партнерских институција смо организовали седмодневну посјету Босни и Херцеговини. У понедјељак су студенти боравили на нашој високошколској установи и том приликом је Доц. др Дражен Еркић учесницима одржао предавање на тему ”Дискриминација и откривање кривичних дијела везаних за дискриминацију у Босни и Херцеговини”. У реализацији и имплементацији пројекта учествују професорица наше школе Ивана Ђурић Мојсиловић и пет студената, казао је Бакмаз.

Координатор овог пројекта Мр Ивана Ђурић Мојсиловић објаснила је да је Висока школа за услужни бизнис била домаћин и представљала Босну и Херцеговину у поменутом пројекту.

У складу са потписаним Међуинституционалним споразумом са нашим партнерима из Белгије, Румуније, Италије и Турске, покренули смо пројекат „Зауставимо дискриминацију“. Циљ пројекта је да повећа свијест учесника и институција у вези са проблемима дискриминације на свим нивоима, а то су вјерска дискриминација, расизам, дискриминација против ЛГБТ популације и многе друге. На свакодневним радионицама смо излагали своје ставове на поменуту тему, а самим тим смо подизали свијест о толеранцији и емпатији према свим људима који су изложени разним врстама дискриминације, промовисањем антидискриминацијске праксе у свакодневном животу људи, рекла је Ђурић Мојсиловић.

У оквиру овог пројекта, учесници су  разматрали многобројне идеје и могућности с циљем развијања свијести учесника, циљаних група и институција у вези са проблемима дискриминације, интеграције борбе против дискриминације у свакодневном животу учесника пројекта и циљаних група, повећања толеранције и емпатије; олакшања приступа и комуникације са организацијама које се у својим заједницама боре против расизма и дискриминације.

Професори и студенти ВУБ-а од 25 новембра до 4. децембра домаћини су међународног Ерасмус+ пројекта К-125 „International Youth mobility“ на тему „Не дискриминацији“

Ерасмус+ је програм Европске Уније којим се подупиру образовање, оспособљавање, млади и спорт у Европи.