Одборници Скупштине града Источно Сарајево, на јучерашњој 14. редовној сједници, усвојили су Нацрт ребаланса буџета за ову, као и Нацрт буџета за 2023. годину. Нацрт ребаланса буџета града за 2022. годину износи 16.500.000 марака и повећан је за око четири милиона у односу на планирани, док је Нацрт за наредну годину планиран у износу од 14.274.610 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић казао је да се буџет највећим дијелом ослања на приходе од ПДВ-а, из којих којих се финансира са 80 одсто, док је остатак прихода ове године обезбијеђен од субвенције Владе Републике Српске која износи 1.500.000 КМ.

  • Такође, постоји дио средстава који прикупљамо од накнаде за грађевински материјал, а који је дат у далеком ранијем периоду. Из тих средстава сервисирамо рату кредита у износу од 1.040.000 КМ. Оно што је карактеристика овогодишњег буџета јесте да је он у другом ребалансу највећи откад Град постоји. Значајан дио средстава усмјерен је према вјерским организацијама, првенствено Српској православној цркви, потом невладиним организацијама, као и за спортска удружења за чији рад је издвојено 442.000 КМ, што је више него 2018, 2019. и 2020. године заједно – казао је Ћосић.

Што се тиче буџетских корисника, међу којима је наша локална заједница, Ћосић је открио:

  • Давања остају непромијењена и стабилна. Посебно ми је драго што у наредном буџету имамо инфраструктурну компоненту односно дефинитивно завршавамо Меморијални комплекс посвећен Србима цивилима страдалим у 20. вијеку, чији радови почињу на прољеће наредне године, почињемо радове и на Парку великана српског здравства у оквиру Болнице „Србија“, а требало би да почне и изградња Градске управе у Палама, чија је вриједност између 2.000.000 и 2.500.000 КМ. У питању је највећи капитални пројекат, а у тој Градској управи биле би смјештетне Туристичка организације, РТВИС, затим инспекцијске службе и дио служби ватрогасаца. Пројекат ће се заједно реализовати са општином Пале. Надамо се да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства за завршетак Музеја на Палама. Треба истаћи да ћемо ових дана потписати Споразум са општином Соколац о заједничком улагању у куповину Аутобуске станице и једне локације за изградњу Ватрогасног дома. Креће и реконструкција главне саобраћајнице у Сокоцу, а у тој општини на локалитету Кнежина у плану је и изградња канализационог колектора. Предвиђено је и да у договору са општином Источно Ново Сарајево уђемо у причу о куповини земљишта гдје би смјестили један објекат за потребе ватрогасаца – навео је он.

Једна од тема расправе била је Информација о проглашењу Парка природе „Требевић“ и она је, такође усвојена. Предсједник Скупштине града Бранко Короман рекао је да није дошло до забране било какве градње те да ће се иста обављати у складу са регулационим плановима.

  • Тако ће се радити и на Требевићу и на Јахорини. Усвајањем ове одлуке ништа се није одузело Требевићу, само се додатно свела могућност да се формира јавно предузеће како би се одређене вриједности вратиле граду Источно Сарајево. Ми смо отворили врата општинама, које полажу право на земљиште у Парку, да заједно учествујемо у формирању предузећа, заједнички газдујемо и доносимо одлуке. Рок за формирање предузећа је три мјесеца – образложио је Короман.

Он се дотакао и заштите животне средине с обзиром на то да је на јучерашњем засједању и о томе било ријечи.

  • Град Сарајево, који је у нашој непосредној близини, ових дана је био најзагађенији у свијету. Ако имамо у виду блиску повезаност са Сарајевом, сама ситуација и у Источном Сарајеву је упитна. Према појединим информацијама, рјешење проблема у Сарајеву се мјери милијардама евра. Ми имамо скромне буџете, али морамо имати неки правац којим ћемо ићи убудуће. На неких пет локација имамо мјерења честица које утичу на здравље становника. Пред нама је једна велика активност како би то смањили на реалну мјеру. Битно је да на тим сондама проширимо мјерне капацитете и мјеримо концентрацију сумпор – диоксида, карбон – моноксида и азотних оксида. Тек онда ћемо имати праву слику о степену и квалитету зрака на простору свих шест градских општина – додао је Короман.

Опозиција је била уздржана приликом гласања за нацрте ребаланса буџета, као и приликом усвајања Информације о проглашењу Парка природе „Требевић“. Испред политичке партије СДС објашњење је дао одборник Предраг Шаровић.

  • Нисмо подржали Нацрт ребаланса јер сумњамо да су се средства трошила за финансирање политичке кампање, а то темељимо на повећаним грантовима појединцима односно на основу једнократних помоћи. Подржавамо повећања за спорт, али видимо да је то одмах у сљедећем буџету смањено. Уговори о дјелу су повећани са 20.000 на 65.000 марака, а буџетска резерва градоначелника ја пробијена за 20.000 КМ. Што се тиче Нацрта за наредну годину остали смо уздржани због 2.000.000 марака, планираних наплатом „ДИГИСА“, што ће се тешко реализовати. Спремићемо амандманде за сљедећу сједницу. Нисмо подржали Информацију о проглашењу Парка природе „Требевић“, зато што никада није донесена одлука да буде проглашен Парк природе „Јахорина“. Наше мишљење је да се беспотребно доноси Одлука о Требевићу, који није изграђен ни два одсто као што је Јахорина. Ипак, подржали смо план оснивања предузећа које ће се бавити овом темом – додао је Шаровић.

На сједници су усвојени Информација о стању у области средњег образовања на подручју града ИС, Информација у области информисања, Одлука о измјени и допуни одлуке о категоризацији угоститељских објеката на подручју Града, приједлози одлука о инспекцијама Града те приједлози одлука о такси – превозу на подручју града Источно Сарајево.