Српска православна црква /СПЦ/ прославља Светог Андреја Првозваног, првог сљедбеника и првог апостола Христовог, који је страдао на крсту због оданости новозавјетној вјери.

Свети Андреј је апостол Цариграда и Русије, а био је и патрон Руског царства и царске породице Романових.

Према предању, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља, а Јеванђеље је проповиједао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, гдје је страдао.

Својим чудесним моћима исцијелио је многе болесне, међу којима и жену царског намјесника у граду Патри, коју подиже из постеље, те она прихвати хришћанску вјеру.

Силно се разгњевио због тога намјесник Етеата и нареди да се Свети Андреј разапне на крст и избоде копљима, што и би учињено. Али ни тада Свети Андреј није одустао, већ је тако рањен и измучен и са крста дијелио народу корисне поуке, проповједавши вјеру хришћанску.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години живота. Како је за живота исцјељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти дјеловање његових чудесних моштију.

Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и Краљевски двор Карађорђевића.