Традиционални сценски приказ у којем Свети Никола у пратњи анђела пролази улицама Сокоца и дарује дјецу слаткишима, и ове године је обрадовао соколачке малишане.

Душка Лукић, вршилац дужности директора Установе за културу „Перо Косорић“ , која је организатор ове манифестације, истакла је да је сценски приказ проласка Светог Николе улицама Сокоца организован 27. пут.

  • Ова манифестација је први пут организована давне 1995. године, а опстала је захваљујући жељи да се очува традиција прославе православних празника. Свечана поворка кренула је из порте цркве Светог пророка Илије, прошла улицама Цара Лазара и Девети јануар, и том приликом посјетила дјецу у вртићу и Основној школи „Соколац“. Ова манифестација има за циљ да се кроз сценски приказ приближи лик Светог Николе кога Српска православна црква и вјерници прослављају 19. децембра, рекла је Лукићева и захвалила општини Соколац и предузећу „Дито“ који су обезбиједили слаткише за малишане, те осталим установама и појединцима које су помогле ову манифестацију.

Улогу Светог Николе увјерљиво је приказао Дејан Елез, који већ неколико година учествује у овој манифестацији.

  • Пресрећан сам због своје улоге и увијек се радо одазовем учешћу у овој манифестацији. У сусрет нашим најљепшим празницима дошли смо да обрадујемо малишане, подијелили смо им слаткише, а они су били јако радосни и срдачно су нас дочекали. Један од циљева ове манифестације је да се одржи наша традиција и да млађим нараштајима преносимо обичаје и традицију, и надамо се да ћемо у томе истрајати и у годинама које долазе, казао је Елез.

Према народном вјеровању, Свети Никола дарује дјеци и сиромашнима поклоне у чизмицама и чарапама које се остављају на прозор. И данас се његује ова традиција, а празник посвећен овом светитељу Српска православна црква и вјерници сваке године обиљежавају 19. децембра.