На петнаестој редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево одржаној јуче, гласовима већине одборника усвојени су Приједлог ребаланса буџета за 2022. годину у износу од 16.359.557 КМ, као и Приједлог буџета града Источно Сарајево за 2023. годину од 14.794.910 КМ

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић навео је да ће буџет за наредну годину бити пажљиво реализован, те уколико дође до раста пореских прихода, да ће то пратити и раст грантова.

  • Задовољан сам свим што је урађено у овој години, првенствено је то захваљујући подршци свих колега у извршној власти. Наставићемо борбу за још снажнију позицију, властите приходе, затим да средства од комуналне таксе вратимо системски у складу са законским овлаштењима. Постоји разумијевање свих одборника, па мислим да ће се политичке разлике лако превазићи. Веома сам захвалан Влади Републике Српске за све пројекте које је подржала у Граду и свих шест општина у саставу града – истакао је градоначелник.

Ћосић закључује да треба наставити континуитет улагања и да Влада треба да посвети додатну пажњу источном дијелу Републике Српске, односно овом простору.

  • Мишљења сам да када је ријеч о укидању комуналне таксе, да они који послују у овом Граду и остварују екстра профит треба да плате и комуналну накнаду – категоричан је он.

Градоначелник је поздравио одлуку да се централна манифестација поводом Дана Републике – 9. јануара одржи у Источном Сарајеву. Он је изразио увјерење да ће се Министарство унутрашњих послова Републике Српске побринути да безбиједност буде на високом нивоу, јер је то посебан дан за све нас.

Након сједнице, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман оцијенио је да је атмосфера током засједања била позитивна и конструктивна, што доприноси дигнитету, не само Скупштине града, него и самог Града.

  • Сматрам да је усвојени буџет пренапрегнут у појединим ставкама, због чега ни одборници нису дјеловали амандмански, на чему сам им веома захвалан. Искористио бих прилику да честитам на именовању директору Туристичке организације Источно Сарајево Игору Иконићу – додао је Короман.

Одборник Српске демократске странке Горан Шеховац нагласио је да су одборници ове странке били уздржани приликом усвајања ребаланса за ову и буџета за наредну годину.

  • Видимо да нема новца и недостаје око 1.700.000 КМ од комуналне накнаде. Ми смо упозоравали да ће до овога доћи због тога нисмо улагали амандмане, али смо изнијели став да поједине пројекте треба што прије завршити – додао је Шеховац.

Пред одборницима се између осталог још нашла Информација о раду установа за културу и културним садржајима, затим Информација о приватним установама предшколског образовања на подручју Града за 2022., као и Приједлог програма рада Скупштине и Градске управе.