Представници Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву данас су СШЦ „Василије Острошки“ Соколац уручили вриједну лабораторијску опрему у вриједности од пар хиљада марака за извођење практичне наставе коју похађају ученици Гимназије рачунарско- информатичког смјера.

Продекан за науку и предузетништво доц. др Младен Бањанин је истакао да Електротехнички факултет тренутно учествује на великом броју научних и стручних међународних пројеката.

  • На тај начин отвара се могућност куповине вриједне лабораторијске опреме, гдје се након одређеног временског периода појављују вишкови које ми периодично донирамо нашим средњим школама, све у циљу да афирмишемо младе људе да се баве науком, истраживањем и да буду дио нашег факултета, гдје могу стећи знања која су призната на свјетском нивоу- рекао је он.

Бањанин је појаснио да ће ова вриједна опрема добро доћи на предметима информатике те да су донирани: испитивачи нисконапонских каблова, опрема за њихово монтирање и конектори, те испитивање квалитета конектора. Вајлес рутери и интернет свичеви на основу којих ученици могу да креирају нисконапонске сигналне комуникационе мреже.  У оквиру донације школи су уручене и збирке задатака из програмског језика Ц, које користе студенти прве године факултета али могу и ученици средњих школа који желе да стекну напредна знања из те области.

 

Према ријечима директора школе Дејана Боровчанина с обзиром да већ четврту годину школа изводи генерацију рачунарско-информатичког смјера, ово је значајна донација.

  • Имамо перспективан смјер на којем се увијек приликом уписа тражи мјесто више. Тако да ће нам добро доћи поред остале опреме и рутери и свичеви од најпознатијих произвођача које ћемо користити на практичној настави нарочито предмету оперативни систем и рачунарске мреже. Ово је опрема која се користи и у банкарским системима и најновијим инфорационим технологијама – навео је Боровчанин и додао да је ЕТФ показао да је друштвено одговорна установа и својеврстан тригер на остале привредне субјекте који треба да се угледају на овај потез и да помогну средњим школама како би се ученици даље опредијелили за овакве видове наука и просперирали у сваком погледу. 

Ученица другог разреда Гимназије рачунарско-информатички смјер Милица Тешановић је за крај навела да ће ова опрема много значити за даље учење  јер се већи дио своди на практичну наставу.

Циљ пројекта јесте промоција науке и технологије, као и самог Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.