Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада Српске наставити са добрим политикама из прошлог мандата и да је одлучна да уведе ред у многе области, те поручио да санкције због нерада неће моћи да се избјегну.

Вишковић је рекао да су први дани мандата новог сазива Владе у знаку помоћи онима којима је најпотребнија, а ријеч је о подјели пакета за 4.000 социјално угрожених и дистрибуцији око 500 тона брашна путем Црвеног крста у све локалне заједнице.

Предсједник Владе Српске је рекао да ће првог радног дана у јануару бити исплаћене пензије и једнократна помоћ од 100 КМ за демобилисане и незапослене борце, без обзира на године животе, којима је мјесечни борачки додатак једино примање.

Вишковић каже да не очекује да га хвале, а да критике прихвата са указивањем на рјешења.

Коментаришући оставке двојице новоизабраних министара и прије него што су сјели у фотеље, Вишковић је рекао да то доживљава као велики помак, напредак, и велику одговорност људи који доносе одлуке.

  • Треба поменути овдје моралну одговорност, која до сада на овим просторима није постојала. Овим смо показали да тражимо и то и зато су затражене оставке, које су поднесене и прихваћене, рекао је Вишковић за „Глас Српске“ .

Говорећи о захтјеву руководиоцима јавних предузећа и других да доставе имена запослених који примају плату, а не долазе на посао, Вишковић је рекао да је то могло бити учињено и раније, али да не би могло бити реализовано, док им сада наруку иде сплет околности.

  • Имам апсолутну подршку и вјетар у леђа од највеће партије, не у Српској него и у БиХ, предсједника те партије и предсједника Републике, што ми је довољно да кренем у то и тражим ту врсту одговорности. Друго, ова Влада је у Народној скупштини добила и двотрећинску већину, што се није десило до сада. И то нам омогућава да ово радимо, додао је Вишковић.

Вишковић је поручио да ће сваки руководилац који буде покушао да изигра ову наредбу, сносити санкције без обзира на то из које је партије.

Премијер је истакао да Влада наставља да завршава све обавезе које је преузела прије избора, показујући и на тај начин одговорност.

Он је напоменуо да данас у Републици Српској има више од 290.000 запослених и да је то највише од када постоји Српска.

  • Плате су порасле, према статистици, за 39,8 одсто. Расле су пензије и друга примања, обим инвестиција достигао четири милијарде. Можете да ме волите или не, критикујете, али чињенице се морају прихватити. Донедавно је била и мисаона именица да просјечна плата буде већа него у другом ентитету, а сада је то тако, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио и да је за помоћ појединцима, од младих, дјеце погинулих бораца, пензионера и других, из буџета подијељено 130 милиона.

  • А онда нас оптужују, мене или моју партију, што нисмо укинули акцизе на гориво. Мањи приход у буџет је од акциза од овог издвојеног, а отишло је најугроженијима, додао је он.

Коментаришући то да је дио јавности те једнократне помоћи схватио као дио предизборне кампање с циљем добијања гласова, Вишковић је рекао да то није тако и да ће Влада помагати кад год буде могла.

  • Причало се да ће родитељи са четворо и више дјеце добити 750 КМ само у септембру и да је то због избора. Добили су и за октобар и новембар, добиће и за децембар, а од 1. јануара то више није социјално давање, већ примање на које ће бити уплаћени порези и доприноси…Избори су прошли, а 17.000 бораца ће поново добити по 100 КМ, додао је Вишковић.