Српска православна црква и њени вјерници прослављају данас Бадњи дан, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рођењу Исуса Христа – Божићу.

Бројни су обичаји везани за празновање данашњег дана, а један од њих је печење божићне печенице, која је припремљена претходног дана на Туциндан.

Наши суграђани чврсти у својој вјери и у добром расположењу прослављају Бадњи дан и дочекују на здравље Божић.

У дворишту код породичне куће Зорана Мијатовића, окупило се неколико домаћина, који сада већ традиционално заједно пеку божићне печенице.

  • Зажелио бих свим вјерницима срећан Бадњи дан и предстојеће рођење Исуса Христа. Сваке године се овако окупимо, печемо заоблице, дружимо се и данас смо објединили седам породица. Јутрос смо рано ишли у сјечу Бадњака у наше село Загајеви, опет организовано нас више – навео је Зоран.

Његова супруга Јелена у кући спрема богату посну трпезу која садржи рибу, пребранац, питу и кромпир салату. Каже да је за Бадњи дан везују посебне успомене на дјетињство.

  • Потрудимо се да завршимо све послове у кући, како би вечерас на вријеме могли да присуствујемо вечерњем богослужењу у Цркви. По повратку у кућу, уносимо бадњак и сламу, па за дјецу приредимо традиционално пијукање у коме она траже слаткише и тада су најрадоснија. За мене је ово најљепши дан у цијелој години – нагласила је она.

Најстарији међу окупљеним домаћинима данас био је Марко Цвијетић који нас је подсјетио да се Бадњи дан обиљежава од давнина.

  • Славили су наши прадједови и дједови, а ми смо наставили. Дружимо се, окупи се нас више комшија, рођака а има нас из Мокрог, Гласинца и Сокоца. Сви скупа, братски радимо и дочекујемо празник, надамо се да ћемо још дуго година славити у здрављу – казао је Цвијетић и додао да је ове године послужило лијепо вријеме, али за њих нема проблема ни када су велики снијегови јер за такве услове имају гараже.

Један од присутних био је и Александар Шаренац који је истакао да ова традиција на Бадњи дан има велики значај за све комшије који су учесници поменутог окупљања.

  • Увијек је занимљиво, добро дружење, а све то у духу православља и дочека најрадоснијег хришћанског празника. Имамо доста дјеце данас овдје, а ту је и Марко који је велики зналац свих обичаја, па нам је пренио много тога, између осталог да поштујемо старије, поштујемо празнике и да волимо дјецу – рекао је Шаренац.

Према обичају, храна на Бадње вече служи се на слами и једе се искључиво рукама. Слама је симбол сламе у којој се родио Исус којом се уноси и Божији благослов у кућу, а у њој домаћица сакрије слаткише и поклоне за дјецу која их траже кроз „пијукање“ као пилићи, што је симболична представа родитељске љубави, односно љубави Христа према људском роду.

Бадњи дан је посљедњи дан четрдесетодневног поста и уједно почетак славе најрадоснијег хришћанског празника – Божића.