Када је у питању лоша срећа, постоји неколико сујевјерја која су толико распрострањена, попут оног везаног за петак 13. Ово је дан који многи у свијету сматрају баксузним.

Занимљиво је да су психолози осмислили дијагнозу за страх који изазива петак 13. код појединих људи – параскаведекатриафобија.

Једна опција је да останете у свом кревету и избјегнете потецијални баксуз који вас може задесити на петак 13. или да ипак, само, игноришете ово сујевјерје.

Настанак сујевјерја

Сматра се да ово широко распрострањено сујеверје потиче још из Средњег вијека и да има чак и библијско значење. Поједини историчари тврде да је то био дан када је Ева навела Адама да загризе јабуку, када је почео потоп и градња Вавилонске куле. У Новом завјету било је 13 људи који говоре о Исусовим посљедњим мукама на Велики четвртак, дан прије распећа Христа на Велики петак.

Неки други сматрају да је све потекло од када је Филип ИВ од Француске у петак 13. октобра 1307. ухапсио стотине темплара. У причи „Да Винчијев код“, Ден Браун помиње егзекуцију темплара Жака де Молаја на петак 13. Он је наводно проклео папу и краља Француске.

У овом сујеверју, велику улогу имао је и роман Томаса Лосона из 1907. „Петак, тринаести“ одиграо је значајну улогу у ширењу сујевјерја. У роману, бескрупулозни берзански брокер користи сујеверје како би креирао панику на Вол Стриту на петак 13.

Претпоставља се и да се паника око наведеног дана створила 1927. године кад се догодио други највећи крах на берзама. Пословни неуспјеси и банкроти подстакли су очајне брокере на бацање кроз прозоре зграде у Вал Стриту. Будући да их је било много, вјерује се како остали људи који су ходали поред зграде нису били сигурни.

Дан је запамћен као „црни петак“ и након тога је изнова Американцима уливао страх у кости, а скептичност се проширила и на остатак свијета, првенствено у Европу гдје је петак 13. убрзо постао синоним за несрећу.

Страх од броја 13. везује се и уз норвешки мит о 12 богова који су приредили вечеру на коју је дошао и непозван тринаести гост. Он је навео слијепог бога таме Ходера да устрели бога весеља Балдера. Након што је овај умро, цијела је земља била завијена у црно.

Природни склад уоличен у броју 12
Број 13 се доживљавао као несрећан и прије Христа. Наиме историјски број 12 је сматран као потпун, односно означавао је савршенство док је 13 који реметио природни склад – постоји 12 мјесеци у години, 12 олимпијских богова, 12 сати на часовнику, 12 апостола, 12 потомака Мухамеда, 12 зодијачких знакова…

У многим западним земљама у високим зградама не постоји 13. спрат. Нека истраживања показују да тај спрат нема чак 80 одсто небодера. Куће такође често немају број 13, као и многи хотели, попут Карлтона у Лондону немају 13. спрат. Сматра се несрећним и уколико 13 људи вечера заједно, а ово вјеровање је утврдио предсједник САД Теодор Рузвелт. Он је одбијао да путује на петак 13.

Британци и сујевјерје
У Сомерсету се каже да ко год помјери кревет петком окреће бродове на мору, а у Кумбрији бебе које се роде петком стављају на Библију. У неким крајевима, свако ко позове први пут доктора у петак, на неки начин предсказује смрт.

Шишање или сечење ноктију петком такође се сматра несрећним, а поједини парови одбијају да се венчавају петком. У последњих неколико година трошкови путовања авионом су опали током сабласних дана, који су једном или два пута годишње.

Вјенчања
За оне који нису сујеверни и не брину да би током вјенчања могли да се сруше лустери са плафона постоје и специјалне понуде на овај дан. Тако на пример, Хоусе фор ан Арт Ловер нуди паровима 13 одсто попуста за оне који одлуче да се ту вјенчају на петак 13.

Послије сваког петка 13. долази субота 14, а то значи да је викенд стигао. На петак 13. 1930. у Великој Британији је основана прва нудистичка колонија у Норт Девон клубу у Метерелу. Натпис Холивуд на брду изнад Лос Анђелеса откривен је такође на тај дан 1923. године.