Савез синдиката Републике Српске предложиће да износ најниже плате буде 800 КМ, што је у складу са реалним трошковима живота, истакла је предсједник Савеза Ранка Мишић.

Наведени износ је за 150 КМ већи од сада утврђене најниже плате, а према ријечима Мишићеве нови износ треба да укључи инфлацију од 16,8 одсто, поскупљење основних животних намирница и трошкове за синдикалну потрошачку корпу.

„То би требало да буде 800 КМ, а у другом кругу да досегнемо 1.000 КМ као износ најниже плате. Ми стављамо то на сто, и аргументовано ћемо бранити овај приједлог“, рекла је Мишићева за РТРС.

Мишићева је оцијенила увредљивим приједлог Уније удружења послодаваца од 673 КМ као најниже плате у Српској и додала да је бесмислено причати о повећању од 23 КМ у односу на садашњи износ минималне плате.

Она је навела да се Влада Српске у протекле четири године одрекла значајног износа који је остао у привреди, те да су Синдикату очекивали да се тај износ прелије у плате запослених.

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске, који је одржао електронску сједницу у четвртак, 5. јануара, донио је закључак да износ најниже плате у овој години треба да буде 673 КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да ће Влада, ако не буде договора социјалних партнера, донијети одлуку о висини најниже плате за ову годину прије него што буде исплаћена прва овогодишња – јануарска која се дијели у фебруару.