Предузеће “Воде Српске” упозорава на веома обилне падавине наредих дана и позива становништво, институције и привредне субјекте да буду у приправности ради предузимања неопходних мјера заштите од могућег изливања водотока.

Према најавама из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, од 16. до 20. јануара очекују се веома обилне падавине на подручју Херцеговине, горњег Подриња и Сарајевско-романијске регије, као и на западу Републике Српске, а посебно обилне падавине у том периоду очекују се на подручју Црне Горе.

-Због обилних падавина очекује се нагли раст бујичних водотока, као и знатан раст водостаја већих ријека у Републици Српској – саопштено је из “Вода Српске”.

У саопштењу се додаје да посебно забрињава прогноза врло обилних падавина у Црној Гори, због чега је могућ екстремни раст водостаја у сливу ријеке Дрине.

Из Републичког хидрометеоролошког завода најавили су и могућност корекције најављених количина падавина у зависности од даљег кретања прогностичких модела, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да је упућен допис свим локалним заједницама да предузму неопходне превентивне мјере у вези са најављеним великим количинама падавина, те да је о свему упознат и предсједник Републике Срспке Милорад Додик.

Новитовић је истакао да је предсједник Републике Српске, поучен искуством из 2014. године, рекао да се морају обићи локалне заједнице које су највише изложене ризику.

-Свим градоначелницима, начелницима и одговорним особама за Цивилну заштиту у јединицама локалне сампуправе упућен је допис да сходно плану одбране од поплава предузму превентивне мјере – рекао је Новитовић.

Он каже да се очекује да ће у Херцеговини пасти и преко 250 литара кише по метру квадратном, те да се и на подручју Сарајевско-романијске регије очекује већа количина падавина.

Новитовић је рекао да је Републички хидрометеоролошки завод јуче обавијестио Републичку управу цивилне заштите да су могуће веће количине падавина од 16. до 20. јануара.

-Информација је да ће у Црној Гори, у неким дијеловима, бити и преко 400 литара по метру квадратном – рекао је Новитовић.

Он је рекао да су људи из Цивилне заштите добили задатак да данас и сутра провјере сву опрему која се користи за заштиту и спасавање.

-План одбране од поплава је усвојен на Влади Републике Српске и тачно дефинише која јавна предузећа имају које обавезе и шта су обавезе локалних самоуправа – подсјетио је Новитовић.