Удружење „Мајка и дијете“ из Сокоца које окупља породице са троје и више дјеце, организовало је синоћ пригодан програм за најмлађе у Парохијском дому Храма Светог пророка Илије и том приликом подијелило око 270 новогодишњих пакетића за дјецу узраста до десет година чији су родитељи чланови овог Удружења, поводом православне Нове године.

Предсједник Удружења „Мајка и дијете“ Александра Елез појаснила је да Удружење на нивоу општине дјелује као три плус, али на нивоу Републике Српске дјелује у оквиру Републичког удружења „Четири плус“.

  • Пакетиће смо обезбиједили у акцији у којој су учествовали соколачки привредници, начелник општине Соколац Милован Бјелица, као и више спонзора. До сада смо евидентирали око 170 породица са троје и више дјеце на подручју општине Соколац, па смо из тог разлога ограничили подјелу пакетића до десет година – навела је Елезова.

Према њеним ријечима, локална управа исплатом 500 КМ за свако новорођено дијете подржава пронаталитетну политику, али и подршком коју пружа у активностима Удружења „Мајка и дијете“.

  • Помоћ нашем Удружењу је недавно стигла и од Града Источно Сарајево, па се надам да ће их бити још у периоду који долази. Морам да поменем да је накнаду незапосленом родитељу четворо и више дјеце у износу од 750 КМ по Одлуци Владе Републике Српске добило око 20 породица из нашег Удружења. Тај број није коначан, постоје одређене измјене, чекамо јавни позив, па да се поново крене са прикупљањем документације – нагласила је она.

Елезова је додала да је овом Удружењу одобрен пројекат испред Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске од 1.000 КМ, те је потребно да се у наредна два мјесеца оправда тај износ за куповину школског прибора.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што се налази на једном оваквом скупу гдје је велики број дјеце која су будућност локалне заједнице, али и Републике Српске.

  • Локална управа је подржала акцију прикупљања средстава за поклон пакетиће, затим више привредних друштава и појединаца, а посебна захвалност дугује се предузећу „Повер“ из Рогатице. Желим да подсјетим да је Удружење „Мајка и дијете“ основано 2013. године на иницијативу руководства општине, те је својим радом дало значајан допринос. Надам се да ће са новим руководством бити побољшан рад, јер су то све младе мајке које су поред свих обавеза око породице пронашле слободно вријеме и успјешно волонтерски доприносе раду. Локална заједница одувијек подржава функционисање овог Удружења које је оправдало своје постојање, нарочито приликом прикупљања средстава за лијечење наших суграђана – казао је Бјелица.

 

Након свечане подјеле пакетића и сликања са Деда Мразом, услиједио је ватромет, а потом је организовано дружење са аниматроима, у коме су малишани са њима пјевали и плесали. Нису крили одушевљење са омиљеним ликовима који су им уљепшали овај догађај.