Нове километре аутопута Српска би могла да добије за двије године, односно 2025. године, јер би тада требало да буде завршена градња дионице од Бијељине до Раче, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” вршилац дужности директора “Аутопутева РС” Недељко Ћорић.

Он је нагласио да су с представницима “Аутоцеста ФБиХ” и Брчког успјели договорити куда ће пролазити траса аутопута од Београда до Сарајева кроз Брчко дистрикт.

– Српска би до краја године могла да има уговорене пројекте вриједне 1,60 милијарди марака – навео је Ћорић, који сматра да би требало укинути превоз великих терета на магистралним и регионалним путевима и то на дионицама гдје Српска има изграђене аутопутеве.

ГЛАС: Које пројекте тренутно реализују “Аутопутеви РС”?

ЋОРИЋ: У току је реализација више пројеката. То су, између осталог, дионица од Путниковог брда до границе са ФБиХ, али и трасе од Вукосавља до Брчког. Поред тога, ту је и реализација аутопута од Београда до Бањалуке, односно дионице од Раче до Бијељине гдје су радови у току, а иста ситуација је и на траси од Бањалуке до Приједора. Преговарамо тренутно и у вези с градњом трасе од Брчког до Бијељине. Расписан је тендер за тај пројекат. Преговоре водимо и у вези с градњом трасе од Јоховца до Вукосавља и за тај пројекат је такође расписан јавни позив.

ГЛАС: Шта је с трасом будућег аутопута који ће повезивати Сарајево и Београд, а која пролази кроз Брчко дистрикт?

ЋОСИЋ: Преговарамо с представницима Брчко дистрикта како бисмо нашли рјешење и за градњу ове дионице. “Аутопутеви РС” и Влада Српске спремни су да преузму финансирање те трасе како бисмо заокружили мрежу аутопутева кроз Републику Српску и спојили два највећа српска града с једне и друге обале ријеке Дрине. Успјели смо ту да се усагласимо око саме трасе, тако да је остало још да дефинишемо начин градње те дионице и ријешимо имовинско-правне односе. Ми имамо ту начелан договор и с “Аутоцестама ФБиХ” да свако финансира своју дионицу.

ГЛАС: Можемо ли очекивати завршетак неких од најављених пројеката у овој години? Када можемо очекивати да Српска добије нове километре аутопутева?

ЋОСИЋ: У овој години неће бити отварања нових дионица. У току је реализација пројеката који захтијевају дужи рок градње. Прве нове километре аутопутева Српска би требало да добије пуштањем у саобраћај дионице од Бијељине до Раче. Градња те трасе почела је прошле године, а рок за завршетак је три године. Дакле, 2025. године Српска би требало да добије нове километре аутопутева.

ГЛАС: Колика је вриједност пројеката који се тренутно реализују и који су у преговорима?

ЋОРИЋ: Та вриједност мјери се сигурно више од милијарду марака. Не знамо колика је тачно њихова вриједност, јер су у току и тендерске процедуре за поједине пројекте. У овом тренутку једини уговор гдје је дефинисана вриједност јесте овај пројекат од Бијељине до Раче и на Путниковом брду. Вриједност првог пројекта је 260 милиона, а другог 93 милиона евра. Поред тога, за два пројекта које сам већ споменуо тек треба да дођемо до коначне цијене. Када се сви пројекти зброје како они чија је реализација у току, тако и они о којима преговарамо, очекујемо да ће до краја године имати уговорене пројекте тешке више од 1,600 милијарди марака.

ГЛАС: Најављено је да би возачи из Српске, Србије и ФБиХ могли добити јединствени ТАГ уређај за електронску наплату путарине на аутопутевима. Шта је с тим?

ЋОРИЋ: Већ у току идуће седмице имаћемо наставак преговора и надам се да ћемо већ ту имати коначан договор. Преговори око увођења јединственог ТАГ уређаја трају већ неки период. Ово је прва фаза, а ићи ћемо и даље, односно шире ка другим земљама западног Балкана да се користи јединствени ТАГ уређај. Он омогућује возачима да када га купе у Српској могу га користити и на аутопутевима Федерације БиХ и Србије, а надамо се након одређеног периода и преговора и у другим земљама.

ГЛАС: Да ли возачи у Српској могу очекивати неке промјене по питању цјеновника путарине, поскупљење или пак појефтињење?

ЋОРИЋ: Ми не размишљамо у правцу да повећавамо цијену путарине. Штавише, размишљамо о неким акцијама како бисмо привукли што већи број возача на аутопутеве и самим тим повећамо безбједност на аутопутевима у Српској и смањимо гужве на одређеним уским грлима које имамо на магистралним и регионалним путевима. Размишљамо и о начину како да усмјеримо сав теретни саобраћај на релацијама гдје имамо аутопутеве, а у великој мјери се тренутно користе регионални путеви. Штавише, имамо једну апсурдну ситуацију да тај претовар који се дешава на тим регионалним и магистралним путевима нико не контролише и казне не постоје. Мислим да би требало укинути превоз великих терета на свим магистралним и регионалним путевима на дионицама гдје имамо изграђене аутопутеве. Првенствено то говорим због безбједности јер су животи наших грађана на првом мјесту.

Приход од путарине

ГЛАС: Колико је 2022. године прикупљено новца од путарине?

ЋОРИЋ: Више новца прикупљено је него годину раније. Приход од путарине повећан је за више од три милиона марака, док је приход од акцизе мањи у односу на годину раније. Очекујем да ћемо и у идућем периоду имати раст прихода по том основу, јер све иде у том правцу да ћемо повећати број корисника аутопутева. Сигуран сам и да ће наши становници препознати бенефите кориштења аутопутева.