У Републици Српској се у наредних пет дана очекују обилне падавине, изливање бујичних водотокa, могућа појава клизишта и значајан пораст великих ријека. Надлежни органи су издали упозорења на преузимање превентивних радњи па је овога јутра тим поводом у кабинету начелника општине Соколац одржана сједница Штаба за ванредне ситуације како би се сачинио оперативни план дјеловања и предузеле мјере из више надлежности од значаја за заштиту и спасавање становништва и материјалних добара од поплава.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица објаснио је да су чланови општинског Штаба извршили процјену ситуације и преузели обавезе оквирног оперативног плана дјеловања.

  • У циљу успјешне припреме свих субјеката на квалитетан одговор у случају евентуалних поплава, те избјегавања или свођења посљедица на минимум на сједници је разматрано предузимање мјера од значаја за заштиту и спасавање становништва и материјалних добара од поплава. Припадници Комуналне полиције већ обилазе терен и процијењене критичне тачке на територији наше општине како би предузели превентивне мјере и активности на смањењу ризика од поплава. Током дана ће бити очишћени пропусти на којима би могло доћи до застоја вишка воде, посебно у насељу Ћилимара и дијелу градског насеља код Кнежинског раскршћа. Најављен је олујни вјетар који би могао узроковати оштећење далековода, самим тим прекиде у електро али и водоснабдијевању. Радници „Електродистрибуције“ Пале су превентивно вршили прокрес око далековода који пролазе кроз шуму па се надамо да неће долазити до већих кварова. Ипак треба предузети превентивне мјере како би се ублажиле теже посљедице јер се, према прогнозама, на подручју Сарајевско-романијске регије очекује око 180 литара кише по квадратном метру, али и снијежне падавине од 20. јануара, казао је Бјелица и позвао грађане да заштите своју имовину и спријече веће посљедице најављеног невремена.

На основу најава Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске од 16. до 20. јануара очекују се врло обилне падавине уз јак олујни вјетар. Због релативно топлог времена падаће углавном киша, а снијег само на вишим планинама и понегдје у нижим предјелима на западу. Највише падавина се очекује у уторак и сриједу. Уз захлађење киша ће у четвртак крајем дана и у петак прећи у снијег уз формирање и нагли пораст снијежног покривача.

Најављена количина падавина могла би изазвати изливање бујичних водотока и појаву клизишта.

Сједници су присуствовали представници Шумског газдинства „Романија“, Ватрогасног одјељења Соколац, Регионалног и локалног штаба цивилне заштите, Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ и Полицијске станице Соколац.