Управа цивилне заштите Републике Српске формирала је три центра – Фоча, Вишеград и Требиње из којих ће се пратити ситуација због најављених обилних падавина, а тиме и ризика од поплава.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да ће у центру у Вишеграду бити помоћник директора Управе цивилне заштите Драган Кос и главни републички инспектор заштите и спасавања Жељко Јанковић.

Новитовић је нагласио да ће у центру у Требињу бити замјеник директора Републичке управе цивилне заштите Ненад Ћук и републички инспектор Бојан Шоја, а у центру у Фочи ће бити он и начелник Подручног одјељења Соколац Жељка Ковачевић.

Новитовић је поновио да је важно да упозорење сви схвате озбиљно, како локалне заједнице и институције, тако и сами грађани.

Републичка управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава који је усвојила Влада Републике Српске, наредила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, бујичне потоке, ангажују људство и постојећу или додатну механизацију из приватног сектора због најављених обилних падавина, а тиме и ризика од поплава.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се ове седмице очекују обилне падавине, на југу и обилније. /крај/љч

У регији Требиња данас је на снази црвени метеоаларм због олујног вјетра и велике количине падавина која се очекује током дана.

На овом подручју очекују се удари олујног вјетра од 70 до 100 километара на час, а у планинама понегдје и до 110 километара на час, објављено је на сајту Федералног хидрометеоролошког завода.

На подручју Требиња прогнозирано је да ће пасти од 40 до 80 литара кише по метру квадратном, а локално и око 100 литара.

Наранџасти метеоаларм, због олујног вјетра или обилних падавина, издат је за подручја Вишеграда, Фоче, Бањалуке, Ливна, Мостара и Сарајева.

У вишеградској регији очекује се олујни вјетар са ударима 60 до 80 километара на час, у вишим пределима понегдје и 90 километара на час. Прогнозирана количина падавина је од 20 до 40 литара по метру квадратном.

И на подручју Фоче дуваће олујни вјетар јачине 50 до 80 километара на час, понегдје на планинама и до 100 километара на час. Пашће 30 до 60 литара кише по метру квадратном.

У бањалучкој регији прогнозирани су удари вјетра од 50 до 70 километара на час, у вишим предјелима понегдје и 90 километара. Очекује се да ће пасти 30 литара кише по метру квадратном.

У регији Ливно дуваће јужни вјетар брзине 50 до 65 километара на час. Акумулирана количина падавина биће између 30 и 70 литара по метру квадратном.

И у мостарској регији дуваће вјетар јужног смјера брзине 50 до 65 километара на час.

Очекује се од 30 до 70 литара кише по метру квадратном, а у сјеверном дијелу 80 до 120 литара падавина.

На подручју Сарајева дуваће јужни вјетар брзине 50 до 65 километара на час.

У јужном дијелу прогнозира се акумулирана количина падавина од 30 до 70 литара по метру квадратном.

Жути метеоаларм данас је на снази за регије Бихаћа, Тузле и Приједора гдје ће дувати јужни вјетар брзине од 40 до 60 километара на час.

На подручју Бихаћа пашће између 10 и 35 литара кише по метру квадратном.