Свечано пливање за Часни крст одржано је данас на Богојављење у Кнежини на ријеци Биоштици и поред обилних падавина које су погодиле ових дана подручје Сарајевско-романијске регије. Иако су из тог разлога отказана пливања у сусједним општинама, није било одустајања, те је ове године био пријављен 31 учесник, међу којима и једна жена.

Прије самог чина служена је молитва и освећена Богојављенска вода, а све присутне поздравио је игуман Манастира Свете Тројице у Озерковићима отац Георгије Станковић са ријечима: „Бог се јави“!

  • Разлика између хришћанина који по оваквом времену плива за крст и неког ментално болесника који би исто ово радио јесте што ми не пливамо за Часни крст као за неки предмет, већ пливамо за идеале које овај крст представља. За идеале вјере, наде, љубави, доброте, људскости, што је и сам блаженопочивши патријах Павле говорио: „Будимо људи“. Дакле, бити хришћанин значи бити добар човјек и нема доброг човјека да није хришћанин, јер све наше без Бога је климаво. Колико год нешто желимо као људи, колико год да смо ментално и физички предиспонирани, чак толико да можемо пливати у хладној води, ипак смо само људи. Имамо своје границе и живимо у свијету који нас не штеди, не мази и стрес је стално присутан. То нам говори да до једног момента можемо да идемо кроз овај живот без Бога, али долази до тога да људи почињу пуцати јер им је потребна рука Божија – поручио је игуман Станковић.

На овом Богојављенском пливању, није било проглашења побједника и истакнуто је да су сви учесници једнаки. Ипак, први до Часног крста допливао је тринаестогодишњак Павле Пејовић из Сутомора из Црне Горе.

  • Веома сам почаствован што сам први стигао, тим прије, јер први пут пливам за Часни крст и добио сам подршку од родбине код које боравим у Сокоцу. Осјећај је прелијеп, било је мало на почетку хладно али касније није – казао је млади Пејовић.

Оливера Топаловић, млада мајка из Сокоца, годинама уназад плива за Часни крст.

  • Пливање за Часни крст је невјероватан осјећај и са већином данашњих учесника сам пливала више пута раније. Данас је најлошије вријеме од када пливамо. Ми знамо зашто пливамо и требало би да нас буде све више сваке године – констатовала је Топаловићева.

Један од организатора и учесник Мирослав Нешковић изразио је задовољство што је данашње пливање успјешно организовано.

  • Поред низа потешкоћа узрокованих временским приликама и промјене локације коју смо били уредили, све је прошло како треба. Првобитно је пливање требало да се одржи на купалишту Бук на ријеци Каљини, међутим јуче смо увидјели да је ријека набујала и да се излила. Можемо рећи да су данас сви учесници побједници. Због отказивања пливања у неким мјестима, пријављенима се придружило још девет момака. Пливање за часни крст је посебан осјећај у коме се посвећујемо Богојављењу и Бог нам се јавио, послужило је вријеме, тако да је пред сам улазак пливача у воду киша престала да пада – навео је Нешковић.

Након Богојављенског пливања, начелник општине Соколац Милован Бјелица казао је да га посебно радује што ова спортско-духовна манифестација није отказана, што организаторима и локалној управи чини посебно задовољство.

  • Свим учесницима честитам на смјелости и храбрости, а гледаоцима, нашим суграђанима захваљујем што су се окупили у великом броју упркос лошем времену и јакој киши која је престала пред сами свети чин. Ово није било такмичење ко ће побиједити, ово је био чисто духовни подвиг – закључио је начелник Бјелица.

Пливање за часни крст на подручју општине Соколац одвија се већ трећу годину заредом. Прве двије године одржавало се на Буку у Каљини, али ове године је због обилних падавина премјештено у Кнежину на ријеку Биоштицу. Организатори су сагласни да је ово једна дивна традиција, која је заживјела на нашим просторима.